Canicula continua sa bata record dupa record. Ca si cum nu am fi trecut prin zile incendiare, ieri, in premiera pentru Romania, Administratia Nationala de Meteorologie a transmis, pentru astazi, o avertizare Cod Rosu pentru judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si municipiul Bucuresti

Vor fi afectate de canicula extrema judetele Giurgiu si Ilfov - si municipiul Bucuresti, in intregime si doar sudul judetelor Dolj, Olt si Teleorman, temperatura aerului in aceste zone depasind 41 de grade, la umbra!!! Avertizarea este valabila numai pentru astazi, existand posibilitatea ca, de maine, Codul Rosu sa fie ridicat, si chiar si cel portocaliu din sud-vestul tarii.

Conform ANM, codul rosu se instituie atunci cand sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, de intensitate foarte mare si cu efecte dezastruoase. Un ordin comun al ministerului Mediului si Ministerului de Interne avertizeaza ca, in cazul codului rosu, consecintele fenomenelor meteorologice extreme pot provoca pagube importante. Astazi este interzis lucrul in spatii deschise, iar firmele care isi continua activitatea trebuie sa ia masuri speciale. In plus, institutiile publice isi reduc programul cu publicul iar pietele agroalimentare vor fi inchise. Printre masurile anuntate de autoritati se numara si reprogramarea examenelor la unele facultati, sporirea numarului de ambulante si cresterea numarului de puncte de prim-ajutor.

Pentru prima data in Romania, ce era mai rau a venit! Sudul Romaniei va lua astazi foc. La propriu, pentru ca s-a instituit Codul Rosu. E foarte probabil ca temperaturile din ultimele zile sa fi depasit cu mult orice cod al suportabilitatii, insa acum este oficial!

Un ordin comun al ministerului Mediului si ministerului de Interne avertizeaza ca, in cazul Codului Rosu, consecintele fenomenelor meteorologice extreme pot provoca pagube importante. Averizarea de cod rosu pentru canicula afecteaza toate persoanele, chiar si cele cu o stare de sanatate buna.

Administratia Nationala de Meteorologie a avertizat cu Cod Rosu pentru astazi judetele Giurgiu si Ilfov si municipiul Bucuresti. Avertizarea este valabila pentru toata suprafata acestor judete iar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a spus ca alte trei judete - Dolj, Olt si Teleorman - au fost atentionate cu Codul Rosu numai pentru partea de sud. Desi avertizarea este valabila numai pentru ziua de marti, este posibilca, de miercuri, Codul rosu, cel portocaliu si cel galben ar putea fi ridicate deoarece temperatura aerului ar putea scadea semnificativ.

Avertizarea cu cod rosu inseamna ca in zonele respective temperatura depaseste 41 de grade Celsius doua zile consecutiv. Potrivit ministrului Eugen Nicolaescu, citat de Rompres, din fericire, incepand de miercuri, sa se ridice Codul Rosu pentru cele cinci judete si municipiul Bucuresti, codul portocaliu pentru judetele din sud-vestul tarii si codul galben pentru judetele din nord-vest si centru.

Numarul de ambulante va fi sporit cu cinci autovehicule in cazul judetelor si cu zece in Capitala. Ministrul Sanatatii a amintit ca populatia poate solicita ajutor pe perioada caniculei la telefonul gratuit 0800 800 187, iar cetatenii care au probleme vor fi asistati inclusiv de voluntari ai Crucii Rosii.

Daca mai era nevoie, autoritatile au reamintit cateva din regulile necesare pentru a trece, cat de cat, la limita suportabilului acesta zi. Deplasarile in spatii deschise intre orele 11.00 si 18.00, iar daca, din motive obiective, cetatenii trebuie sa faca astfel de deplasari, ei trebuie sa poarte haine deschise la culoare, din tesaturi naturale, ochelari si palarii de soare. De asemenea, cetatenii trebuie se se hidrateze cu 2-4 litri de apa zilnic si sa evite consumul de alcool, cafea si tutun. Lasand la o parte toate aceste sfaturi firesti si utile, ne punem intrebarea: Pana la ce temperatura rezistam?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.