Theodor Stolojan s-a prezentat ieri la Parchetul General unde a fost audiat in calitate de martor in legatura cu investigatiile procurorilor legate de contractele de la Alro Slatina.

Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, a fost audiat de asemenea, pe 10 iulie, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General, in legatura cu aceleasi investigatii, informeaza NewsIn.

Seres a spus ca avea cunostinta de investitiile de la Alro pentru ca o parte dintre ele au fost realizate in timpul mandatului sau. Seres a mai adaugat ca in privinta investitiilor si contractelor de la Nuclearelectrica, Guvernul fusese informat.

Potrivit lui Seres, in acelasi dosar este cercetata si povestea biletelului lui Traian Basescu.
Fostul ministru al economiei, Codrut Seres (PC), a fost pus sub invinuire in data de 20 decembrie 2006, sub acuzatia de tradare prin divulgare de informatii secrete si de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational, respectiv a retelei coordonate, potrivit procurorilor, de consultantul bulgar Stamen Stantchev.

Seres a fost audiat pentru prima data in acest dosar in 26 ianuarie 2007.

Procurorii DIICOT il acuza pe Seres, in rezolutia de incepere a urmaririi penale ca, in perioada 2005 - 2006, in calitate de ministru al economiei si de presedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud "a contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale, care prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului, privind societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Oficiului Participatiunilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), precum si din domeniul elaborarii proiectelor de acte normative aflate in procedura de adoptare la nivelul Guvernului Romaniei".

Procurorii mai sustin ca au constatat trimiterea de date si informatii confidentiale care, prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului, unei grupari infractionale organizate cu caracter transnational.

Presedintele PC, Dan Voiculescu a prezentat un document pe care i l-a atribuit presedintelui Traian Basescu, acuzandu-l ca i-ar fi recomandat fostului ministru Codrut Seres, sa faciliteze obtinerea de contracte de energie ieftina pentru firma Alro Slatina.

Conform liderului PC, biletul - o foaie A4, cu antetul firmei ALRO, pe care sunt scrise de mana cateva randuri, a fost trimis de Traian Basescu lui Codrut Seres, pe atunci ministru al Economiei, in aprilie 2006, pe cand presedintele vorbea despre contractele de energie ieftina si despre baietii destepti.
"Domnule ministru Seres, va rog analizati aceasta scrisoare si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului, si daca este posibil si cu interesele economiei nationale", a citit Dan Voiculescu continutul adresei scrise de mana, de catre Traian Basescu, pe documentatia cu antetul ALRO, trimisa fostului ministru.

Liderul conservator a aratat ca este vorba despre un producator mondial de aluminiu care detine ALRO Slatina si care dorea energie ieftina. "E vorba despre o societate onorabila, un producator mondial de aluminiu, care a cumparat acum cativa ani ALRO Slatina, care dorea energie ieftina. Data este 17 aprilie 2006, pe vremea cand vorbea presedintele de baietii destepti ai energiei si Elena Udrea vorbea de Grivco", a completat Voiculescu.

In aprilie 2006, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, avea in derulare contracte de achizitie de electricitate semnate cu societatile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii cu cele mai mici costuri de producere de pe piata autohtona.

Cu jumatate de an inainte de aparitia recomandarii lui Basescu, presa economica relata ca Alro Slatina si traderul de electricitate Energy Holding renuntasera de comun acord la un contract de furnizare a energiei. Reprezentantii Energy Holding au confirmat pentru agentia NewsIn, aceasta informatie, spunand ca ei au livrat electricitate la Alro in perioada 2003 - septembrie 2005.

"Energy Holding a decis in septembrie 2005 rezilierea contractului cu Alro, reorientandu-se spre furnizarea de electricitate companiilor mijlocii", sustin reprezentanti ai traderului in afaceri cu energie electrica.

Pentru a-si acoperi deficitul de energie creat de rezilierea contractului cu Energy Holding, producatorul de aluminiu a semnat la mijlocul lui septembrie 2005 un contract de achizitie de energie de la Hidroelectrica. Acel contract este in continuare in vigoare.

Potrivit articolelor din presa centrala, aparute in iulie 2006, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, declara ca a fost extins cu sase luni contractul de baza intre companie si Grupul Alro, incheiat la 1 iulie 2005 pentru o perioada de un an.

La randul lor, reprezentantii Alro au declarat pentru NewsIn, ca au cumparat energie de la Energy Holding, dupa care de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica, iar, in prezent, achizitioneaza electricitate de la Hidroelectrica si prin contractele semnate pe bursa (contractul cu Nuclearelectrica expirand la 31 decembrie 2006).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.