Consilierul ministrului David pe probleme de lupta anticoruptie, procurorul Marian Santion, a depus ieri, la Parchetul General, o plangere penala impotriva a patru capi din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) - in frunte cu "Vulpea" Virgil Ardelean (foto) - pe care ii acuza ca, prin abuz in serviciu, au obstructionat infiintarea Centrului National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI). Pe langa cei patru capi MIRA, a mai fost acuzat de omisiunea sesizarii organelor judiciare si actualul sef al DGA-MIRA, Irinel Paun. Interesant este ca, in urma cu doua luni, Paun, proaspat numit sef al DGA, l-a denuntat penal, la randul sau, pe Marian Santion tot de abuz in serviciu.

Actiunea penala a consilierului lui David survine recentului raport de tara, in care oficialii UE au apreciat incercarea Romaniei de a infiinta un astfel de organism capabil sa ajute la eficientizarea luptei anticoruptie. Surse din MIRA considera ca, prin demersul procurorului Santion, ministeriatul Cristian David a declansat operatiunea de eliminare din sistem a "Vulpii" si a chestorilor sai care se opun reformei.

Grupul celor patru capi din MIRA, acuzati de comiterea infractiunii de abuz in serviciu, il are in frunte pe chestorul general Virgil Ardelean. Acestuia, in fosta sa calitate sef al DGIPI-MAI (UM 0962), i se imputa de catre fostul sef al DGA faptul ca in mod voit defectuos "a gestionat efectuarea verificarilor specifice sub aspectul riscurilor de catre Directia Generala Anticoruptie prin asocierea cu Asociatia pentru Implementarea Democratiei". Virgil Ardelean mai este acuzat ca, in aceeasi maniera, "a avizat prin imputernicitul sau, chestorul principal Constantin Darna (prim adjunct al directorului DGIPI - n.r.), protocolul DGA nr.406.508/02.10.2006 - document considerat de noul sef al DGA, Irinel Paun, ca incalca dispozitiile legale in materie". Al doilea chestor principal din MIRA pentru care Santion a depus plangere penala este Constantin Darna. In calitate de prim adjunct al "Vulpii", Darna "a semnat referatul de aprobare nr.2013/2006 care stabilea colaborarea dintre DGA-MAI si Asociatia pentru Implementarea Democratiei, colaborarea concretizata prin protocolul DGA (avizat pe coltul mesei de Virgil Ardelean - n.r.)".

Nereguli voite, "obligatii specifice"

Al treilea acuzat din plangerea inregistrata sub nr.919/p/2007 la Parchetul General este comisarul sef Valeriu Dinca. Conform denuntului, in calitatea sa de director al Diviziunii de Protectie din MAI, "avea obligatia sa efectueze activitatile specifice potrivit competentelor, privind colaborarea dintre MAI-DGA si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AIP)". Lui Dinca i se imputa faptul ca ar fi comis nereguli voite atunci cand " ia acordat avizul pentru fundamentarea in conditii de legalitate a colaborarii dintre MAI-DGA si AIP, aviz materializat apoi prin semnarea referatului de aprobare a protocolului de catre prim-adjunctul sefului DGIPI, Constantin Darna". Fostul sef al DGA l-a denuntat pe directorul Directiei Generale Juridice al MIRA, chestorul Cristian Baci. El este acuzat ca si-a folosit functia pentru a aviza neregulile comise in lant de Ardelean, Darna si Dinca.

"Comenzi primite"

Denuntatorul Marian Santion le-a cerut procurorilor Parchetului General sa extinda aceste cercetari penale si impotriva actualului sef al DGA-MIRA, Irinel Paun, pe care il acuza de abuz in serviciu' dar si de "savarsirea infractiunii de omisiune a sesizarii organelor judiciare, prevazuta de art.263 Cod Penal". Concret, Irinel Paun este acuzat ca "in functia de sef al DGA, acesta a avut cunostinta de intreaga procedura referitoare la infiintarea CNVI precum si de responsabilitatea fiecarui factor decizional in cadrul proiectului". Actiunea de ieri a lui Santion impotriva lui Paun tinde a echilibra "scorul penal" inregistrat in "meciul de box judiciar" declansat la MIRA, in urma cu doua luni. Atunci, Irinel Paun, proaspat numit sef al DGA, l-a denuntat la randul sau pe Marian Santion tot de abuz in serviciu, printr-o plangere depusa la Parchetul General, in care se faceau referiri la unele nereguli ce ar fi fost comise in timpul infiintarii CNVI.

In finalul denuntului sau, consilierul ministrului ofera indicii despre traficul de influenta practicat de anumiti capi ai MIRA pentru a-i inchide gura fostului sef al DGA. Santion isi incheie denuntul aratand ca razboiul pe care unii chestori din MIRA l-au pornit impotriva sa in urma cu doua luni "reprezinta faza tehnica de executie a unei comenzi primite de catre noua conducere a DGA din partea unor personaje aflate in functii extrem de importante in MIRA si nu numai, care cautau aliati in desfasurarea de faradelegi sub egida ministerului".

David i-a dat Vulpii un post caldut

La putin timp dupa debarcarea chestorului principal Virgil Ardelean de la condurea DGIPI, acesta si-a gasit un post caldut in structurile centrale ale MIRA. Chiar daca nimeni nu mai credea ca Vulpea o sa mai ramana in structurile ministerului condus de Cristian David, Ardelean a fost numit prin ordin al ministrului de Interne la conducerea Directiei Generale Management Operational din cadrul aceluiasi minister.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.