La data de 13 octombrie 2004, Directia Evaluare Preliminara si managementul Bazelor de date, din cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), a intocmit o nota "cu propunerea de analiza conform metodologiei de examinare a tranzactiilor suspecte privind operatiuni bancare efectuate de Basescu Traian si Casuneanu Costel".

Lucrarea a fost aprobata de membrii plenului, fiind luata in lucru chiar a doua zi. Odata cu aceasta lucrare s-a activat si dosarul S/II/502/D2/2003, cu privire la aceleasi doua personaje, care fusese musamalizat la 3.06.2004, sub formula "trecut in evidenta pasiva". La data de 18 octombrie 2004, rezultatele noilor investigatii ale Oficiului au fost gata, raportul intocmit in acest sens primind numarul S/IV/1014 din 18.10.2004. Se pare ca dosarul lui Basescu a fost redeschis in urma unei raportari intocmite de ofiterul Iosif Lucaci, din cadrul unitatii militare de spionaj 0962 a Ministerului de Interne, condus la acea vreme de "Vulpea" Virgil Ardelean. In mod normal, raportul ar fi trebuit sa ajunga la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), dar a fost ingropat, dupa ce Basescu a fost ales presedintele tuturor romanilor.

Secret de stat

In urma dezvaluirilor de presa, Partidul Social Democrat a solicitat public ONPCSB, in primavara acestui an, sa faca publica solutia data in dosarul nr. S/IV/1014 din 18.10.2004, iar in cazul in care acesta a fost din nou "trecut in evidenta pasiva" sa se precizeze motivele care au stat la baza acestei decizii. La data de 17 mai 2007, responsabili ai ONPCSB s-au eschivat cu dibacie, precum ca "beneficiarul datelor primite, analizate si prelucrate este PICCJ" si ca "personalul Oficiului nu poate transmite informatiile primite in timpul activitatii decat in conditiile legii".

In aceeasi zi, de parca ar fi fost intelesi, Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al PICCJ a raspuns unei plangeri impotriva lui Basescu formulata de Partidul Conservator. Potrivit acestuia, la Parchet n-ar exista nici un dosar penal referitor la o tranzactie privind un schimb de terenuri in care sa fie implicat Traian Basescu, si care sa se fi constituit ca urmare a unei sesizari a ONPCSB. Ceea ce poate insemna doua lucruri. Ori Parchetul n-a deschis inca cercetarea penala, aflandu-se totusi in posesia raportului Oficiului si efectuand cercetari preliminare, ori onor Oficiul l-a trecut ์in adormirei, la fel ca in 2003.

Persoane si firme implicate

In buclucasul raport sunt implicate urmatoarele persoane: Traian Basescu ๑ fost lider al democratilor si actual presedinte al tarii, Maria Basescu ๑ prima doamna a tarii, Ioana Basescu - fiica mai mare a presedintelui, Mircea Basescu - fratele presedintelui, Costel Casuneanu - om de afaceri supranumit si Regele asfaltului, Gabriela Blaj - cumnata lui Casuneanu, Nicolae Petricila - mandatar al lui Basescu si Casuneanu. De asemenea, tranzactiile au fost operate prin intermediul societatilor comerciale M.T. VEGA TRANSPORT, TRITON COMPANY, PROD CROS, A.M.C. CROS, ITS & CO si PA & CO INDUSTRIE. Prin aceste firme au circulat cele 1,4 miliarde de lei platite de Traian Basescu in tranzactia cu terenuri suspectata de spalare de bani.

Inginerii si manevre


In urma unui plan riguros pus la cale, prin intermediul mandatarului Nicolae Petricila, Basescu si Casuneanu au cumparat in aceeasi zi din anul 2000 terenuri invecinate apartinand aceluiasi proprietar-mostenitor.

Fostul primar general al Capitalei s-a improprietarit cu 3708 mp, iar omul de afaceri cam cu tot atat, alaturat, pe Aleea Privighetorilor din Bucuresti, in apropierea Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Primul dintre cei doi a platit pe teren 67.051 USD, adica 18,1 USD/mp, in ciuda faptul ca pretul zonei era mult mai mare. Partenerul sau de afaceri a achitat 222.480 USD, ca sa sustina si pretul flagrant subevaluat achitat de Basescu. Ceea ce se poate traduce intr-o veritabila mita mascata acordata primarului, probabil in semn de multumire pentru contractele de constructii si reabilitare de drumuri pe bani publici obtinute de Casuneanu.