Ministerul Educatiei a procedat exact ca anul trecut, cand repartizarea computerizata a elevilor in licee s-a facut cu o zi mai devreme decat a fost prevazuta initial. La eveniment vor participa ministrul educatiei, Cristian Adomnitei si directorul general al Directiei Generale Management Invatamant Preuniversitar, Liliana Preoteasa, informeaza NewsIn.

Elevii vor afla in ce licee urmeaza sa invete din toamna, in urma primei etape a repartizararii computerizate in invatamantul liceal si profesional pentru absolventii clasei a VIII-a care au promovat testele nationale.
In aceasta etapa sunt repartizati doar candidatii care au promovat testele nationale sau care, in anii anteriori, au promovat examenul de capacitate ori au obtinut certificatul de echivalare a examenului de capacitate.

La prima etapa a repartizarii computerizate vor participa 154.214 de candidati, rata de promovabilitate inregistrata la testele nationale fiind de 80,86 la suta, superioara cu aproximativ patru puncte procentuale celei de anul trecut, 76,89 la suta.

Absolventii care nu ar reusit sa ia o nota de trecere la testele nationale mai au de asteptat pana sa afle daca au intrat la o scoala de arte si meserii. Acestia, cat si candidatii care vor ramane nerepartizati dupa prima etapa, isi vor completa optiunile in perioada 16-21 iulie.

La repartizarea computerizata primeaza media, apoi preferintele elevilor. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii dupa medii si ii repartizeaza in aceasta ordine pe baza optiunilor exprimate.