In scrisoarea adresata presedintelui Traian Basescu, 15 organizatii nonguvernamentale de mediu (printre care si Greenpeace si World Wide Fund) arata ca au luat cunostinta "cu ingrijorare si indignare" de sesizarea adresata de acesta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la verificarea conditiilor sistarii operatiunilor de constructie efectuate pe drumul national 66 A, Uricani-Campul lui Neag-Herculane, potrivit Mediafax.

"Indignarea noastra provine si din faptul ca ati numit demersul perfect legal al autoritatiilor de mediu (legat de o investitie in care nu se respecta legislatia in vigoare si care reprezinta un real pericol pentru Parcul National Retezat) o actiune abuziva a birocratiei. Trebuie sa va reamintim ca sectorul II al DN 66 A se construia, pana in momentul interventiei Garzii de Mediu, fara studiu de impact actualizat, fara acord de mediu, fara avizul Natura 2000 al Ministerului Mediului si al Dezvoltarii Durabile, precum si fara avizul Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat", se arata in scrisoarea deschisa adresata presedintelui.

"Presedintele sustine ilegalitatea"

Autorii scrisorii arata ca, in conformitate cu Legea ariilor protejate, in perimetrul si in vecinatatea lor este interzisa orice lucrare sau activitate care ar putea avea impact negativ asupra acestora. "Ca urmare, demersul dumneavoastra sustine de fapt perpetuarea ilegalitatii in cazul de fata si incurajeza la nerespecatarea legislatiei in vigoare", apreciaza semnatarii scrisorii. Totodata, acestia ii atrag atentia presedintelui ca sesizarea trimisa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie reprezinta si "un precedent periculos ce poate avea ca rezultat inducerea fricii in randul functionarilor institutiilor statului in a-si exercita pe viitor atributiile de serviciu conform legislatiei in vigoare"."Ca urmare, organizatiile semnatare saluta si sustin decizia Garzii de Mediu, considerand-o ca un gest de normalitate intr-un stat democratic si protesteaza impotriva demersului dumneavoastra, solicitandu- va cu respect sa va reconsiderati punctul de vedere cu privire la acest subiect", incheie cele 15 organizatii nonguvernamentale scrisoarea adresata lui Basescu.

Basescu persista

Presedintele Traian Basescu a transmis, luni, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sesizarea cu privire la verificarea conditiilor sistarii operatiunilor de constructie efectuate pe drumul national 66 A Uricani-Campul lui Neag-Herculane. Presedintele considera ca "oprirea lucrarilor este de neinteles si poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, dar poate impiedica si dezvoltarea zonei". Basescu a inspectat, vinerea trecuta, drumul care face legatura intre Petrosani si Baile Herculane, declarand apoi ca sistarea lucrarilor la acesta echivaleaza cu "inchiderea definitiva a zonei", ceea ce dovedeste ca Guvernul nu este interesat de nevoile oamenilor. Dupa ce a vazut drumul la fata locului, Basescu a declarat ca va solicita Parchetului sa se deplaseze in zona pentru a verifica cum "au fost ingropati banii publici". Lucrarile la Drumul National 66A, care face legatura intre Petrosani si Baile Herculane, trecand prin Parcul National Retezat si Parcul National Domogled, au fost suspendate de Garda de Mediu pe motiv ca beneficiarul nu a obtinut acordul Administratiei Parcului Retezat pentru ca soseaua sa traverseze rezervatia. Potrivit legilor romanesti, Administratia parcurilor aflate in aceasta situatie este singurul for care poate autoriza o astfel de constructie pe teritoriul respectivei rezervatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.