Seful Postei Romane, Dan Mihai Toader, pregateste o mega-afacere prin care sa fie spalate sume uriase provenite din banii statului

Compania Nationala Posta Romana pregateste in aceste zile o noua mega-afacere prin care sa fie spalate uriase sume de bani. Concret, directorul general al Postei, Dan Mihai Toader, negociaza un mega-contract de publicitate de milioane de euro. Contractul urmeaza sa se deruleze pe o perioada de patru ani, iar valoarea lui se situeaza intre patru si opt milioane de euro. Conform surselor noastre, contractul va fi adjudecat de doua sau trei firme, functie de valoarea finala a intelegerii. O prima faza a negocierilor a avut loc in urma cu doua zile, la discutii luand parte zece firme importante de pe piata publicitatii. Potrivit acelorasi surse, printre favorite se numara si societatea First One Communication. O firma care a mai avut afaceri controversate cu Posta Romana, incheiate in urma unor licitatii suspecte.

Compania Nationala Posta Romana este una dintre institutiile statului de la care s-au scurs de-a lungul timpului sume uriase catre anumite firme. Practic, de cand a fost numit sef la Posta Romana, Dan Mihai Toader a transformat profitabila companie de stat intr-o feuda proprie din care sug sume colosale atat el, cat si partenerii sai de afaceri. Cu toate acestea, institutiile statului nu au luat nici o masura pentru stoparea acestor hotii din bani publici. Ceea ce se intampla la Posta Romana a fost prezentat pe larg de intreaga presa. Sunt insa si alte cazuri de acest gen necunoscute inca, dar pe care ZIUA le va prezenta in numerele viitoare.

Banii Postei Romane au reprezentat de-a lungul timpului o mare atractie. Iar cu ajutorul directorului general Dan Mihai Toader, ei au ajuns in buzunarele anumitor firme si oameni de afaceri agreati. Cum spuneam, zilele acestea se pregateste un nou tun marca Toader, de data asta pe piata publicitatii media. E vorba despre o licitatie cu dedicatie catre compania First One Communication. Societate care a luat fiinta in 2005, in urma unui parteneriat incheiat intre trei companii. Este vorba despre One Comunication, GCS ISSUE Management si RSLB Parteners. Firma va pune astfel mana pe o suma frumusica de pe piata media, din care va intoarce o parte din bani dupa un procedeu pe care Toader l-a aplicat de mai multe ori.

De la Toader pentru Shahak

Firma de consultanta este controlata practic de mai multi oameni de afaceri israelieni, printre care si unii dintre consilierii evrei ai primului ministru Calin Popescu Tariceanu. Astfel, GCS ISSUE Management, o companie de lobby si PR, este condusa de Tal Silberstein, consultant al lui Calin Popescu Tariceanu si al premierului israelian Ehud Barak. La randul ei, RSLB Parteners este condusa de Shimon Shaves si Gil Birger, iar presedinte este Amnan Lipkin Shahak, fost sef al armatei Israelului. General in rezerva, Shahak este implicat in numeroase afaceri, atat in Romania, cat si la nivel mondial. Astfel, acesta conduce din anul 2001 si Tahal Group, cel mai mare grup israelian specializat in proiecte de infrastructura. Tahal este detinut de holdingul israelian de investitii Kardan, unde generalul Amnan Lipkin Shahak este director. Kardan este activ pe piata din Romania prin trei subsidiare. Este vorba despre Tahal, Globe Trade Center si TBIH Financial Services Group. Aceasta din urma a detinut, pana in 2005, 49% din actiunile Omniasig, societate care a incheiat numeroase mari contracte cu statul. Tot cu Omniasig, Toader a mai dat un tun de publicitate, ocazie cu care a fost spalata o importanta suma de bani proveniti de pe urma unei polite de asigurare, dirijati apoi pe piata de publicitate.

Succesorii lui Beraru

Asa cum spuneam, israelienii care controleaza First One Communication sunt implicati in afaceri uriase si la nivel mondial.

Exemplu in acest sens este holdingul de investitii Kardan.

Acesta a preluat off shore-ul olandez Heratico BV, infiintat la sfarsitul anului 2000 de catre controversatul om de afaceri romano-israelian Sorin Beraru.

Ulterior, off shore-ul fost preluat de catre evreii de la Kardan, care, implicit, au pus mana pe toate proprietatile lui Beraru.

Prin Heratico, israelienii care se pregatesc sa puna mana pe banii Postei Romane controleaza mai multe proprietati din tara noastra. In acest sens, off shore-ul detine fosta fabrica de stofe pentru mobila, Stomobi SA.

Afacerea a fost inca de la inceput destinata investitiilor imobiliare.

Dovada e faptul ca pe terenurile fostei fabrici, situata in Bulevardul Ghencea, a aparut un mall de 12.000 mp, Home Design Mall. Prin Stomobi, Kardan este implicat in alte afaceri la fel de profitabile, tot cu profil imobiliar si tot ridicate pe ruinele unor foste intreprinderi de stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.