"Sa spui ca incercarea de a asigura pensionarilor un mod de viata decent este o masura de stanga este cea mai mare stupizenie", declara, vexat, saptamana trecuta, premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu. Iar cei care se opun, cu argumente economice, majorarii pensiilor, incepand cu presedintele si terminand cu presa si analistii, �nu cunosc realitatea si nici ceea ce inseamna bugetul, finantele si politica de pensii�, a mai spus prim-ministrul.

Ca ziaristii sunt ignoranti si rau-voitori stiam deja. Chiar de la presedintele Traian Basescu. Tot saptamana trecuta, acesta ii acuza pe jurnalisti ca "nu pot sa creeze nimic" si ca "daca nu ar fi politicieni, ar muri de foame".

"Barfele" presei - argumente anti-Tariceanu

Capabila doar de barfa si spectacol ieftin, presa i-a furnizat totusi presedintelui argumentele pentru a combate proiectul guvernamental de majorare a pensiilor. Camera Deputatilor a aprobat proiectul de majorare a pensiilor pe 28 iunie, iar prima interventie publica a presedintelui impotriva masurii s-a produs abia pe 4 iulie. Dupa ce lipsa de fundamentare bugetara si consecintele dezastruoase pentru economie ale majorarii pensiilor fusesera deja dezbatute pe larg si explicate de presa si analisti.

�Numai in 2008, aplicarea acestei legi ar insemna o crestere de 2,5 miliarde euro la bugetul de pensii, care nu poate fi justificata prin cresterea economica de 6% din acest an�, spunea Basescu, brusc convertit la rigoarea analizei fundamentale. Si subliniind ceea ce presa aratase deja: majorarea pensiilor, a bugetului educatiei la 6% din PIB pe 2008, virarea contributiei de un miliard de euro la bugetul UE si scaderea cu 6% a CAS de anul viitor nu pot fi sustinute, toate, prin efortul bugetar actual. La toate astea se adauga deficitul creat de introducerea pensiilor obligatorii administrate privat, estimat la 150 milioane euro in 2007 si 400 milioane euro in 2008.