La Economie si Finante, ministrul Vosganian le cinta la pian valsuri de Chopin celor care pleaca de la el cu mina goala, Ludovic Orban isi tine in camera de taina a cabinetului chitara si o sabie de seppuku, Teodor Melescanu nu face nici un pas in viata politica fara trabucuri si Avram Iancu, Adrian Cioroianu e vegheat de pe birou de chipul logodnicei, iar Tudor Chiuariu ia, in general, deciziile importante inspirindu-se din Borges.
Cind li se implineste visul si primesc scaunul de ministru, politicienii il inconjoara cu odoare care sa le insenineze zilele din greaua viata de ministru. „Aceasta implica responsabilitati enorme“, spune Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, care in fiecare zi semneaza jumatate de metru de documente. „E un lucru cit se poate de normal“, zice Ludovic Orban, care se declara satul de metamorfoza omului politic in ministru: „Il vezi, parca are pasul mai apasat, umerii cocirjati, ca are sarcina mare, si privirea undeva departe“. De functia de ministru, spune Teodor Melescanu, te bucuri ca de o masina de ocazie: „Cind o iei si cind scapi de ea“. Vor sa se bucure si altii de ea, crede Adrian Cioroianu: „Atit de mult se bucura de noua ta pozitie si atit de mult vor sa dovedeasca lucrul asta, dar incep prin a-ti cere ceva“. Decebal Traian Remes e convins ca in viata de ministru ai nevoie de toate calitatile pe care ursita nu ti le-a harazit: „Cu mine sigur a fost zgircita! Nu ma preocupa daca am calitati, ma preocupa sa fac lucruri de calitate“.

Varujan Vosganian, pe vremea cind era doar ministrul Economiei, nu inca si al Finantelor, si-a facut viata de ministru suportabila salvind de Martisor o pianina din subsolul institutiei. „Am dat cite un martisor la toate functionarele. Si mergind la cele de la subsol am gasit o pianina. Am intrebat: 'Ce-i cu pianina asta?>>. Mi s-a spus ca nimeni nu stie de cind este acolo si nimeni n-a cintat vreodata la ea. Le-am spus sa mi-o aduca in birou. Am acordat-o si, la sfirsitul programului, uneori cintam la pian“. Cind s-a imbogatit si cu Ministerul Finantelor si a trebuit sa schimbe sediul principal, ministrul Vosganian a parasit pianina. „Mi-am manifestat regretul ca aici, la Finante, n-o sa mai am pianina. Si cei de aici mi-au spus: 'Cum, domnu' Vosganian, exista undeva la parter, uitat, un pian cu coada, de concert (n.r. - Steinway&Sons)>>. Mi l-au adus, l-am acordat si acum e aici.“ Impreuna, pianina si pianul i-au dat un semn ministrului Vosganian: „Se dovedeste ca am fost harazit pentru Economie si Finante, ca fiecare minister avea pianul lui!“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.