Relatiile ruso-americane s-ar imbunatati considerabil daca Washingtonul ar accepta propunerile Moscovei in legatura cu scutul antiracheta, a declarat ieri presedintele rus Vladimir Putin, aflat in vizita in Guatemala, transmite AFP.

"Consider ca, daca propunerile noastre ar fi acceptate de Statele Unite, atunci, treptat dar sigur, va fi ameliorata securitatea internationala (...), dar, in primul rand, va fi schimbata natura relatiei noastre, iar aceasta natura va avea, cu siguranta, un caracter strategic", a declarat presedintele rus in timpul unei conferinte de presa comune cu presedintele Guatemalei, Oscar Berger.

Moscova si Washingtonul au puncte de vedere diferite in mai multe dosare internationale, de la scutul antiracheta, la statutul Kosovo sau la sanctiunile impuse Iranului.

Vorbind despre "propunerile" ruse, Putin a prezentat ideea crearii unui sistem de aparare antiracheta extins, pentru Europa, la care sa participe si NATO, dar si infiintarea unui centru pentru schimbul de informatii la Moscova si un altul la Bruxelles.

Putin a prezentat acest proiect in timpul unui summit informal, luni, la Kennebunkport, in Maine, dupa ce, in 8 iunie, el a mai facut o surpriza, propunand utilizarea in comun cu SUA a unei baze radar din Azerbaidjan. Propunerea viza determinarea Washingtonului sa renunte la a mai instala o baza radar in Cehia si 10 rachete de interceptare in Polonia, pe care Moscova le percepe ca pe o amenintare directa fata de securitatea sa, informeaza NewsIn.

"Intelegem ca este dificil, chiar imposibil (pentru SUA - n.red.) sa raspunda rapid la propunerile noastre. Reactia (presedintelui american - n.red.) a fost pozitiva. Acum astept un raspuns final" din partea Casei Albe, a conchis seful statului rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.