Aceasta acuzatie a venit pe fondul ingrijorarii presedintelui fata de administrarea bugetului de stat. Astfel, Traian Basescu a declarat ca „in momentul de fata avem nevoie de peste un miliard la Educatie, un miliard la programe, contributia autohtona, la creditele nerambursabile de la Uniunea Europeana si 2,5 miliarde la pensii. Daca mai adaugam si angajamentul Guvernului de a reduce contributiile sociale cu 6%, cum acoperim toate aceste angajamente?”

Pentru a da totusi un raspuns la aceasta problema, presedintele a adaugat ca dupa parerea sa, „Guvernul va trebui sa opteze ori pentru bani la educatie, ori pentru bani la pensii.”

De asemenea, Traian Basescu a declarat ca se va implica in aceasta chestiune si va cere Guvernului sa-i defineasca sursele de finantare. „Teama mea este ca se pregateste o cacealma.”, a mai precizat Basescu.

Totodata, seful statului a mai indicat ca „daca Guvernul Tariceanu mentine prioritatile : educatie, componenta autohtona la banii europeni si pensii, in mod cert pregatim fondul de pensii ca intr-un an, doi sa intre in colaps, sa nu mai plateasca pensii”.