Mugur Ciuvica ii acuza pe fostii ministri PD Blaga si Frunzaverde ca au patronat contrabanda cu tigari de pe Clisura Dunarii

Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, a facut publice o serie de documente care demonstreaza ca Partidul Democrat este tratat preferential de Politie si Parchet in Dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. Este vorba, sustine GIP, de transcrieri ale convorbirilor telefonice inregistrate de SRI-UM 0653 Resita la cererea DIICOT, precum si de declaratii ale martorilor din acest dosar. Din aceste documente reiese ca ancheta referitoare la membrii partidului lui Traian Basescu s-a oprit la nivel local. Desi, spune Ciuvica, exista in dosar referiri clare la lideri politici, demnitari, inalti functionari publici, sefi ai Politiei Romane si ai Vamii.

"Potrivit documentelor pe care le publicam, contrabandistii - in convorbirile telefonice inregistrate de Parchet, si martorii - in declaratiile date in fata anchetatorilor - sustin ca Vasile Blaga, Constantin Duvac si Sorin Frunzaverde i-au protejat pe contrabandisti", a declarat Mugur Ciuvica. Comisarul de politie Constantin Duvac este directorul Directiei de Cercetari Penale din IGP. A fost numit in functie, in 2005, de catre ministrul de Interne Vasile Blaga. Sorin Frunzaverde este vicepresedinte PD si a fost ministru al Apararii si presedinte al CJ Caras.

Procurorii DIICOT Caras Severin au trimis in judecata, in octombrie 2006, zece inculpati acuzati de "constituire in zona granitei romano-sarbe o retea de crima organizata transfrontaliera, specializata in contrabanda de mare amploare cu tigari, ale carei operatiuni au fost sustinute si favorizate de functionari corupti din Vama si Politie", potrivit rechizitoriului. Conform anchetatorilor, contrabandistii luau fara acte tigari din magazinele duty-free din punctul vamal Moldova Veche si le vindeau pe piata neagra din sud-vestul Romaniei. Sefii retelei erau Omer Radovancovici, primarul PD din comuna Pojejena (judetul Caras Severin) si George Lupu, seful unuia dintre duty-free-urile implicate in contrabanda, prieten cu Radovancovici, sustine Ciuvica.

In acest dosar, DIICOT a arestat si trimis in judecata si ofiteri ai Politiei de Frontiera: ofiterul de politie judiciara Nicusor Cocoana, subcomisarul Dorin Dolici si Ion Cionca, comandantul Politiei de Frontiera Caras. In probele la dosar se afla si interceptarile convorbirilor telefonice ale contrabandistilor (incepand din ianuarie 2006) si declaratii ale unor martori, interceptarile fiind realizate de SRI la cererea DIICOT si au fost autorizate de presedintele Tribunalului Caras-Severin, mandatul fiind prelungit in mai multe randuri. "Din aceste documente reiese ca ancheta Parchetului s-a oprit la nivel local, desi in dosar exista referiri clare la lideri politici, demnitari, inalti functionari publici, sefi ai Politiei Romane si ai Vamii", spune presedintele GIP.

"Trimitea bani si lui Blaga"

Numele lui Vasile Blaga, care era ministrul de Interne in perioada contrabandei, apare in declaratia unui dintre martorii din dosar. Marturia facuta in fata procurorilor DIICOT se referea la ofiterul Nicusor Cocoana, al carui rol, spun anchetatorii, era de a proteja transporturile ilegale de tigari. Potrivit martorului, ofiterul sustinea ca o parte din banii pe care ii primea de la traficanti ii trimitea lui Blaga. "Zicea, spune martorul, referindu-se la Cocoana, ca are legaturi puternice la Bucuresti si ca doar datorita lui se poate face "treaba" in zona.

In fiecare seara, cand se scoteau ilegal tigari din shop-uri, in jur de 5000 de euro i se dadeau direct lui Cocoana, prin Lupu George, reprezentantul tuturor shop-urilor. Cocoana sustinea ca din acesti bani, o treime merge la seful lui, Cionca, de la Oravita, unde intra si el, o treime la directorul frontierei de la Timisoara si o treime la Bucuresti. Prin asta ne facea sa credem ca toti cei care dadeam cota parte putem sta linistiti stiind ca treaba este lasata de sus, de la Bucuresti, ca el trimitea bani pana si lui Blaga, ministrul de Interne. Dar noi suspectam ca banii se opreau doar la Cocoana si Cionca".

Institutiile abilitate ar trebui sa lamureasca cum un ofiter de politie care se ocupa de protectia operatiunilor de contrabanda, dupa cum arata anchetatorii, le spunea contrabandistilor ca o parte din bani ajung chiar la ministrul de Interne. "GIP a solicitat Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul de Interne si DIICOT sa informeze public daca au realizat o ancheta referitoare la faptul ca numele lui Vasile Blaga apare in dosarul Contrabandei cu tigari de la Dunare. Solicitam DIICOT si Ministerului de Interne sa precizeze daca Nicusor Cocoana, inculpat in acest dosar, a fost anchetat in legatura cu afirmatiile sale privind faptul ca Blaga primea o cota parte din banii proveniti din contrabanda. Solicitam ca aceste institutii sa precizeze daca Vasile Blaga a fost audiat in legatura cu afirmatiile lui Cocoana, ministrul de Interne fiind, in mod normal, primul care ar fi trebuit sa fie preocupat de faptul ca numele sau este folosit ca acoperire de un politist care se ocupa cu contrabanda", a spus Ciuvica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.