Presedintele Germaniei, Horst Khler, va sosi astazi in vizita oficiala la Bucuresti, in cadrul unui turneu european care va mai include popasuri in Bulgaria (pe 3 si 4 iulie) si in Bosnia-Hertegovina, la contingentul german din fortele EUFOR de la Sarajevo (pe 5 iulie). Insotit de Prima Doamna, Eva Luise Khler, liderul german va petrece in tara noastra doua zile, atat la Bucuresti, cat si la Sibiu � Capitala Culturala a Europei in acest an.

Vizita inaltului oaspete in Romania survine la incheierea mandatului presedintiei germane a UE, un mandat cu reusite importante si uneori nesperate, asa cum s-a intamplat la Consiliul European de vara de la Bruxelles, unde s-a realizat in cele din urma compromisul necesar lansarii Tratatului de Reforma. Romania - care a sustinut la acel summit pozitia cancelarului Angela Merkel- primeste acum vizita presedintelui Horst Kohler (tot crestin-democrat, din CDU, ca si dna Merkel) atat in calitate de nou stat membru al Uniunii Europene, cat si de important partener al Germaniei, dupa cum subliniaza Ambasada acestei tari la Bucuresti. In Capitala Romaniei, Horst Kohler va avea convorbiri politice cu seful statului, Traian Basescu, cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si cu primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, dar va dialoga si cu reprezentanti de marca ai societatii civile.

Deplasarea la Sibiu, impreuna cu o delegatie oficiala formata din ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Roland Lohkamp, ambasadorii Wolf Kischlat si Rainald Steck, secretarul de stat Gert Haller si alti oficiali, ii va prilejui presedintelui federal atat contactul cu o asezare cu puternice influente sasesti, Hermannstadt, cat si intrarea in atmosfera Capitalei Culturale Europene. De asemenea, Horst Kohler se va intalni cu oficialitati locale - printre altii cu primarul Klaus Johannis - dar si cu episcopul dr. Christoph Klein si cu alti reprezentanti ai minoritatii germane.

Horst Kohler este primul presedinte german nascut in afara granitelor tarii. El a venit pe lume pe 22 februarie 1943 la Skierbieszow, Polonia, din parinti proveniti din Basarabia de Nord (mai exact din localitatea Rascanovca, situata la 30 km nord de Balti � Republica Moldova de azi). Dupa ce provincia romaneasca Basarabia a fost alipita URSS, prin pactul Hitler-Stalin din 1940, familia Kohler s-a refugiat initial in Reich (Germania), stabilindu-se in cele din urma in Polonia.

Intr-o intrevedere avuta in martie 2005 la Berlin cu omologul sau roman, Traian Basescu, presedintele Germaniei a marturisit ca limba romana ii este familiara, deoarece parintii sai vorbeau romaneste atunci cand aveau secrete fata de copii. Dupa cum a precizat Horst Kohler, familia mamei sale, de origine austriaca, a trait in zona Brasovului, iar tatal sau este din zona Basarabiei, in perioada in care aceasta regiune era parte a Romaniei. Presedintele Germaniei a mai aratat ca, desi el este nascut in Polonia, alti sase frati ai sai sunt nascuti in Basarabia, adaugand ca are multe lucruri care il leaga de Romania si ca originile sale sunt un motiv in plus pentru care se simte solidar cu eforturile tarii noastre de integrare europeana. Inainte de a deveni seful statului german (la 1 iulie 2004), Horst Kohler a fost presedinte al BERD (1998) si director al FMI (2000-2004).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.