Dosarul mineriadei din 1990, aflat in faza de finalizare la generalul magistrat Dan Voinea, va fi maruntit in zeci de dosarele ce vor fi imprastiate la sectiile de politie, parchetele de pe langa judecatoriile de sector sau la Curtea de Apel Bucuresti, in functie de competente, dupa cum au stabilit magistratii Curtii Constitutionale. Partea care ii vizeaza pe demnitari, intre care si fostul presedinte Ion Iliescu, va fi distribuita la sectia de urmarire penala din Parchetul General, coordonata de procurorul Marius Iacob.

Cercetarile abuzive, lovirile si distrugerile de bunuri vor ajunge la sectiile de politie din Bucuresti. Surse judiciare sustin ca la politie dosarele sunt compromise din start deoarece, o data cu imprastierea probelor, vinovatiile se disemineaza pana la disparitie. Aceste dosare au mai zacut la Politie intre anii 1990 si 1997. Atunci dosarele au fost curatate de probe si apoi inchise.

Dosarul in care Ion Iliescu a fost deja invinuit, intre altele de genocid, nu va mai fi finalizat in aceasta vara. Marius Iacob, viitorul coordonator al acestui dosar, ne-a declarat ca se va pierde mult timp cu lecturarea celor aproape doua camioane de probe adunate de generalul Voinea. Procurorul general Laura Codruta Kovesi sustine ca probele administrate de generalul Voinea "sunt valabile", astfel ca anchetatorii "nu pleaca de la zero".