"Demersurile noastre se incadreaza in procedura de lucru a Comisiei Europene, am menționat ca dorim sa facem modificari pe text. Nu este o procedura de blocaj, ci o procedura obisnuita. Sunt multumit ca amendamentele propuse de cabinetul meu au fost luate in calcul si aprobate, pentru a exprima cat mai corect situatia din cele doua tari", a spus comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.

La randul sau, comisarul pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a afirmat ca nu a fost decat o procedura comuna modului de lucru al Colegiului. "Nu a fost o procedura neobisnuita, ci o discutie foarte profunda, pornind de la rapoartele expertilor", a spus acesta la intalnirea cu presa romana si bulgara de la Bruxelles.

"A existat, ca de obicei, o discutie politica a sefilor de cabinet, apoi am discutat in Colegiu, singurul abilitat sa ia decizia. Nu ratificam ce spun expertii, a fost o discutie politica ce a conchis ca raportul este echilibrat", a descris comisarul pentru justitie atmosfera din timpul dezbaterii raportului, adaugand ca nu puteau exista tensiuni si o rezistenta, miercuri, la adoptarea finala a documentului, din moment ce intreaga discutie pe raport a durat 30 de minute. "Nu au fost trei colegi care au aparat raportul si restul care sa fi fost impotriva acestuia", a spus Frattini.

Colega sa din Bulgaria, Meglena Kuneva, comisarul pentru protectia consumatorului, a remarcat ca tot acest Colegiu al Comisarilor - mai putin Kuneva si Orban, dupa cum a precizat comisarul roman - a fost cel care a decis, in toamna anului trecut, sa recomande aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007. Cele doua state noi membre trebuie sa inteleaga ca statutul de membru presupune si obligatii a spus Kuneva.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a subliniat ca in raport s-a cautat un echilibru intre claritate si indicarea aspectelor asupra carora trebuie sa se mai lucreze, pe de o parte, si dorinta de a nu jigni doua state membre ale UE, Romania si Bulgaria, pe de alta parte. El a argumentat ca ambele rapoarte sunt foarte detaliate, pentru a le da forta necesara si a demonstra ca sunt echilibrate si obiective.

Tonul raportului final a fost mai bland decat cel al proiectului care a ajuns in posesia presei in zilele anterioare, dar Franco Frattini a refuzat sa comenteze aceasta remarca. "Raportul reprezinta niste propuneri tehnice, apoi exista o dezbatere politica. Noi am avut misiunea de a analiza faptele, de a asigura echilibrul. Acesta (n.r.- forma finală a raportului) este raspunsul oamenilor politici, raportul tehnic este doar o baza", a spus comisarul european.

Rezultatul dezbaterilor din Colegiul Comisarilor a fost un document echilibrat, care nu intentioneaza sa arate cu degetul sau sa certe cele doua state si este si o chestiune de credibilitate, considera Frattini. "Trebuie sa aratam cetatenilor celor doua tari rezultatele celor care ii guverneaza", a explicat acesta.
Frattini a fost acuzat de o prea mare apropiere fata de Bulgaria si Romania, ceea ce a aruncat o umbra de indoiala asupra obiectivitatii raportului pe care urma sa il intocmeasca si ceea ce i-a determinat pe cativa ambasadori ai unor state membre sa isi exprime aceste temeri in fata secretarului general al Comisiei, Catherine Day, cea care a redactat raportul.

"Am lucrat transparent la raport, cu statele membre in cauza si cu statele care aveau indoieli, pentru a asigura un echilibru", a replicat miercuri Franco Frattini. El a subliniat nevoia de a indica nereusitele, dar in egala masura, a spus el, trebuie aratate si succesele, informeaza NewsIn.