Tariceanu si Geoana vor sa-i plateasca pensionarului biletele la B ESTIVAL

PSD si PNL au lansat cea mai mare momeala electorala inainte de alegerile pentru Parlamentul European din luna noiembrie.

Maine, Camera Deputatilor va adopta proiectul PSD privind majorarea pensiilor, negociat luni seara de Tariceanu si Hrebenciuc.

Luni seara, la parlament, premierul Tariceanu si Viorel Hrebenciuc au negociat cuantumurile de majorare a pensiilor, avand in vedere ca propunerile PSD presupuneau un efort bugetar de nesuportat de catre Guvern in 2007.

Social-democratii cerusera

dublarea pensiilor din agricultura, cresterea punctului de pensie de la 31% la 45% si introducerea unei pensii minime garantate de 195 de RON. Liberalii au cazut in plasa PSD, care a mirosit potentialul electoral al acestei legi, si, dupa ce initial au respins adoptarea ei, pe motiv ca nu sunt bani la buget, si-au dat seama ca vor pierde la capitolul imagine daca nu vor sustine totusi initiativa social-democratilor. Luand in calcul faptul ca in luna noiembrie sunt alegerile pentru Parlamentul European, precum si campania mediatica agresiva a PSD pe marginea majorarii pensiilor, PNL a acceptat sa scoata bani la rectificarea bugetara pentru electoratul de varsta a treia, desi acesta reprezinta bazinul electoral al PSD.

In urma discutiilor dintre Tariceanu si Hrebenciuc, s-a convenit ca pensia minima garantata sa fie de 150 de RON, pensiile agricole sa fie majorate cu 50%, iar de la 1 ianuarie 2008 cu inca 50%, si punctul de pensie sa creasca de la 31% la 37,5%, ceea ce inseama o crestere neta a pensiilor cu 40%. Efortul bugetar necesar este estimat la aproximativ 3 miliarde de euro anual.

Tariceanu a si anuntat, ieri, majorarile, ca o victorie a guvernarii, nu a PSD, luandu-i astfel "fata" lui Mircea Geoana, care intentionase sa anunte el triumful, intr-o conferinta de presa. Tariceanu, aflat in vizita la Bacau, a afirmat, intr-o discutie cu localnicii comunei Helegiu, ca pensiile agricole vor fi majorate cu 50% in acest an, aratand totodata ca Executivul a crescut nivelul si celorlalte categorii de pensii. Ieri, cele doua proiecte de lege initiate de PSD privind cresterea punctului de pensie au fost retrimise la Comisia de munca a Camerei, deputatii votand in acest sens cu 93 de voturi "pentru", 31 de voturi "impotriva" si 4 abtineri o propunere a ministrului Paul Pacuraru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.