La intrarea in Parchet, Nagy a declarat ca va studia si alte probe din dosar decat cele pe care le-a vazut la precedenta intalnire cu procurorii si care, in opinia sa, nu-l incrimineaza, informeaza Newsin.

Presedintele Traian Basescu l-a suspendat, in data de 11 iunie, din functia de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, pe Zsolt Nagy, impotriva caruia procurorii au declansat urmarirea penala. Conform Legii 115/1999, art. 20, in cazul in care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de un membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea lui din functie.

Aceeasi lege mai prevede, la art.21, ca, "in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului, ministrul Justitiei comunica presedintelui Romaniei data la care a fost sesizata Inalta Curte de casatie si Justitie, in vederea suspendarii din functie a acestuia".

Nagy este acuzat de actiuni care aduc atingere singurantei nationale, dupa cum a anuntat Parchetul la momentul la care a cerut Presedintiei acordul pentru inceperea urmaririi penale a lui Zsolt Nagy, dar fara sa precizeze concret care sunt faptele propriu-zise. In presa au aparut informatii legate de presupuse legaturi ale ministrului UDMR cu grupul Stantchev. Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi avut, printre altele, sarcina "de a verifica tot timpul daca membri grupului (Stantchev - n.n.) sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice", se spune in referatul pentru prelungirea mandatelor de arestare preventiva al unora dintre membrii grupului.

In referatul procurorilor de caz, Doru Cristescu si Ciprian Nastasiu, apar informatii privind rolul pe care l-ar fi jucat ministrul comunicatiilor in reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev.

In acelasi referat se arata ca fostul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, "prin acte de complicitate intelectuala si materiala", a facut posibila "realizarea scopului tintit de gruparea infractionala organizata cu caracter transnational".

De asemenea, Zsolt Nagy este banuit ca ar fi incuviintat scurgerile unor informatii secrete catre reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev. Este vorba despre informatii care ar fi favorizat castigarea unor licitatii pentru consultanta sau privatizarea unor societati - Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom.

In acelasi dosar, fostul ministru al economiei, Codrut Seres, este acuzat de procurorii DIICOT, in dosarul privatizarilor strategice, ca ar fi servit interesele retelei lui Stamen Stantchev in mai multe cazuri, de la privatizari pana la contracte ieftine de energie, in cazul Alro Slatina.