"Arhierita" Elena Iovu, hirotonisind un fost sofer de Salvare

ZIUA continua dezvaluirile despre biserica paralela, supranumita si "Biserica KGB", creata de fostul cleric Ioan Preoteasa, in Ucraina, cu o filiala si la Bucuresti, pentru a rupe in doua Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Ceea ce nu a reusit regimul comunist, incearca acum Ioan Preoteasa din comuna Adunatii Copaceni din judetul Giurgiu, cel care se considera "adevaratul Patriarh al Romaniei". Acesta actioneaza impreuna cu Vasile Iovu (pensionar, fost lacatus mecanic) si Elena Iovu din comuna Bodesti (judetul Neamt). Fosta croitoreasa, aceasta detine gradul de "episcop", ca femeie-preot ortodox in cadrul "Bisericii Secrete", infiintata la Tecuci de Constantin Dogaru, "profesor de tehnologie cereasca", fost ucenic al gurului MISA, Gregorian Bivolaru.

Exclus din clerul BOR, in 2005, din cauza unor probleme grave, precum "imoralitate, violenta conjugala, parasirea familiei, comportament nefiresc ca barbat", Ioan Preoteasa incearca sa gaseasca un sediu pentru "mitropolia" din Romania a "Bisericii Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni" (BCOTVP), infiintata in Ucraina de rusii Adrian Lapin si Varsanufie Solopov, tot ca structura paralela, care sa dubleze biserica ortodoxa ucraineana. In dosarul disciplinar de caterisire (nr.3643/2004), Ioan Preoteasa depunea inscrisuri in limba ucraineana prin care sustinea ca nu va lua in considerare o iminenta decizie a Sfantului Sinod al BOR de caterisire a sa, deoarece, in ziua de 30 iulie 2004, el a fost uns ca "ierarh ortodox" in cadrul BCOTVP din Ucraina, de catre "arhiepiscopii" Adrian Lapin si Varsanufie Solopov. Sfantul Sinod al BOR mai avea sa afle ca Ioan Preoteasa, (fost preot ortodox in comuna Saxoni din judetul Giurgiu, inainte de 1989), infiintase la Bucuresti, in anul 2003, o filiala a BCOTVP Ucraina, intitulata "Asociatia Crestinilor Ortodocsi Traditionali Liberi".

In anul 2004, tot cautand o solutie pentru gasirea in Romania a unui sediu al BCOTVP din Ucraina, Preoteasa a pus ochii pe un schit al Manastririi Bistrita din judetul Neamt. El a aflat ca o anume Elena Iovu din comuna Bodesti, in calitate de donator al terenului oferit Manastirii Bistrita, in 1996, vrea sa-si ia pamantul inapoi si sa-l puna la dispozitie "Bisericii Secrete Ortodoxe Adevarate" a lui Constantin Dogaru, un ucenic al lui Gregorian Bivolaru.

Acapararea schitului din Bodesti

Vazand documentul prin care familia Vasile si Elena Iovu daruise BOR suprafata 10.000 mp, prin contractul de donatie nr.102/1996, pentru construirea Schitului "Sf. Vasile cel Mare" din Bodesti (Neamt), Ioan Preoteasa i-a propus un targ femeii (fosta croitoreasa la o sectie de confectii din sat). Cum in anul 2004, pe acel teren, BOR terminase de ridicat cladirile schitului, Ioan Preoteasa, ca ierarh al BCOTVP din Ucraina, i-a cerut Elenei Iovu sa ocupe schitul pe care sa-l ofere ca sediu bisericii paralele contra functiei de "maica stareta" a "manastirii" noi. Elena Iovu a acceptat targul. A devenit "maica stareta" in biserica lui Preoteasa, dar si-a pastrat si calitatea de sotie a lui Vasile Iovu. Ea a ramas si "episcop", ca femeie preot-ortodox in Biserica Secreta a lui Dogaru. Din aceasta calitate, timp de aproape doi ani a hirotonit "preoti", prin formule scornite de "patriarhul" Constatin Dogaru din Tecuci, cu invocarea "unghiului spectral pe azimutul Cer-Pamant" si rugaciunea "Eu, Ligurda, din Sfanta Pertutie Divina, te fac pe tine preot, prin forta de lucru la nivel spiritual de contact ceresc".

Credinciosii au fost alungati

In calitate de mitropolit pentru Romania al BCOTVP din Ucraina, Ioan Preoteasa a intrat, in 2005, in forta, in spatiul schitului BOR de la Bodesti.

BOR si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, impreuna cu satenii ortodocsi din Bodesti, ridicasera acel schit pentru calugari Bisericii Ortodoxe Romane. Acestia au fost insa alungati de "oamenii Bisericii Secrete, condusi de aceasta individa care se considera preot, arhierita si numita de caterisitul Preoteasa drept maica stareta a Schitului din Bodesti", se plange ieromonahul BOR Ieronim Andrescu. Acesta considera ca actiunile tandemului Iovu-Preoteasa de confiscare a schitului din Bodesti au menirea "de a face loc liber, aici, in acest asezamant monahal construit din banii credinciosilor BOR, tocmai viitoarei mitropolii a asa-zisei biserici conduse de caterisitul Preoteasa".

Slujba de recompensare

Nemaiavand acces in schitul Manastirii Bistrita, Ioan Preoteasa si Elena Iovu s-au folosit de Dumitru Poiana din comuna Ruginesti (Vrancea), preot ortodox caterisit de BOR in data de 19 aprilie 2007.

Acesta a "donat" lacasul de cult catre BCOTVP din Ucraina. Pentru transferul de patriomoniu si de enoriasi (aproximativ 200 de familii), Preoteasa l-a recompensat pe proaspatul caterisit Dumitru Poiana, exclus din cler din cauza "alcoolismului, comportamentului de afemeiat si tentativei de suicid".