Un proiect de anvergura propus de expertii romani, dar ignorat de diplomatia noastra, este transformat de Rusia intr-un succes geostrategic

Constructia autostrazii din jurul Marii Negre si dezvoltarea transporturilor maritime in bazinul Marii Negre au fost cele doua proiecte care au beneficiat de atentia speciala din partea sefilor de stat sau de guvern din tarile membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), care s-au reunit ieri la Istanbul (Turcia), informeaza Rompres. Marele proiect romanesc la Marea Neagra pare sa cada tot in bratele Rusiei, secondata de Turcia si urmata indeaproape de Germania, care lucreaza la un plan al UE pentru Pontul Euxin. Este de amintit ca proiectul autostrazii Marii Negre a fost propus de experti romani preocupati de geopolitica euxiniana in timpul detinerii de catre Romania a presedintiei OCEMN, insa nu a fost luat in seama de Ministerul de Externe sau de alte autoritati. In schimb, imediat cum a preluat presedintia rotativa, Rusia a iesit pe firmament cu propunerea (fosta) romaneasca, pe care astazi, iata, o si pune in practica. O alta propunere din vremea presedintiei Romaniei a fost recrearea unor linii de feribot pe Marea Neagra, amintindu-se ca in perioda interbelica exista cursa zilnica Constanta-Istanbul. Se pare ca si aceasta va fi pusa in practica tot de rusi. (D.E.)

Doua proiecte ratate de Romania

Autostrada care va inconjura Marea Neagra va avea o lungime de circa 7250 de kilometri, urmand sa lege unsprezece tari: Turcia, Armenia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Romania, Bulgaria, Grecia, Serbia si Albania. Pentru acest proiect ministrii de Externe din tarile membre OCEMN au parafat un memorandum de intelegere la conferinta ministeriala de la Belgrad, din luna aprilie a acestui an.

Cel de-al doilea proiect vizeaza dezvoltarea transporturilor maritime in bazinul Marii Negre, prin constructia de terminale Ro-Ro (Roll on-Roll of), cu incarcare/descarcare. Se vor avea in vedere si alte proiecte de dezvoltare a relatiilor socio-economice intre tarile din regiunea Marii Negre. Printre liderii care vor participa la acest summit, care se va desfasura la Palatul Ciragan din Istanbul, se numara, alaturi de presedintele tarii gazda (Turcia), Ahmet Necdet Sezer, presedintii Romaniei si Rusiei, Traian Basescu, respectiv Vladimir Putin - care au participat duminica impreuna si la Summitul pe probleme energetice din Europa de Sud-Est, organizat la Zagreb (Croatia) -, precum si presedintii Ucrainei, Victor Iuscenko, si Azerbaidjanului, Ilham Aliev, si primul-ministru al Greciei, Kostas Karamanlis.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.