Primul document: nemaiavånd ce pierde, Munaf declara, la 18.11.2006, in baza militara Camp Crupper din Bagdad, la audierea sa de catre procurorul Ciprian Nastasiu, referindu-se la rapirea celor trei jurnalisti romåni: "Operatiunea de rapire a fost initiata si organizata de catre alte persoane din cadrul serviciilor secrete romåne, impreuna cu agentul lor, Mohamad Yassin". Mai aflam ca enigmaticul personaj din centrul negocierilor cu rapitorii,
dr. Yassin, are un nume folosit in lumea araba: Abu Helmi

Declaratia avocatului Badie Arief Ezzer, prezent la audierea din Bagdad, releva un alt aspect important: Munaf s-a enervat pentru ca procurorii il presau sa spuna despre Omar Hayssam ca este spion al Siriei implicat in trafic de armament, despre coruptia din vechiul guvern de la Bucuresti si niste conturi externe. Arief arata ca lui Munaf i s-a propus un troc: ajutor pentru anularea condamnarii la moarte in schimbul acestor declaratii. "Nu va e de ajuns scenariul jurnalistilor?", a urlat el la procurorul Nastasiu

La nervi, Munaf i-a reprosat lui Nastasiu: "Tot voi mi-ati promis ca voi deveni ambasador al Irakului in Romånia, iata, interventia voastra politica!" Din dosarul membrilor gruparii Hardan, considerati de autoritatile irakiene drept adevaratii rapitori, atrage atentia declaratia lui Mohamad Hardan Hachem Al Issawi. Acesta dezvaluie ca el a fost cel care a dat 100 de dolari pentru cumpararea de cadouri ce au fost oferite jurnalistilor romåni inaintea eliberarii, dar si faptul ca romånii au fost "eliberati cu rascumparare"

Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat de instanta condusa de magistratul Sofica Dumitrascu la 20 de ani inchisoare, definitiv si irevocabil. Aparatorii acestuia au depus la dosar documente care pana astazi nu au fost cunoscute de nimeni. Nici macar instanta nu s-a sinchisit sa ia act de ele. Numai ca judecatorul are obligatia, in numele adevarului asupra caruia se pronunta, sa ia in considerare toate probele solicitate in aparare, de vreme ce probatoriul acuzarii este evaluat in integralitatea sa. «Gardianul» incepe, azi, prezentarea acestor documente.

Fara prea multe comentarii, veti afla de ce judecatorul a trecut peste documentele depuse la dosar si a dat verdictul final fara a mai extinde cercetarea judecatoreasca pe aceste noi elemente.

Din informatiile cuprinse in aceste acte, reiese ca asupra lui Mohammad Munaf s-ar fi facut mai multe tipuri de presiuni. Din partea anchetatorilor romani. Apoi, mai exista declaratii care vorbesc, in clar, despre RASCUMPARARE si de bani care ar fi fost dati de Romania in urma negocierilor.

Al treilea element, dar cel mai important, se desprinde din declaratia lui Mohammad Munaf, aflat azi sub teroarea sentintei de condamnare la moarte in baza americana Camp Crupper din Bagdad, declaratie din care se desprind elemente noi, privitoare la enigmaticul doctor Yassin, afland pentru prima data numele folosit in Irak al acestuia: Abu Helmi. Alte documente sunt, de fapt, declaratii ale membrilor gruparii Hardan, despre care se considera in Irak ca ar fi adevaratii rapitori. Multe din datele noi pe care le veti citi socheaza. Este pentru prima data cand se scrie, negru pe alb, ca a fost vorba de o rascumparare in bani, dar si alte indicii "speciale" despre maniera de ancheta a Parchetului din Romania.

Prezentam, asadar, in premiera, declaratiile date de membrii gruparii Hardan, considerati adevaratii rapitori in dosarul din Irak, dosar despre a carui solutionare nu se stie nimic in Romania pana la aceasta data. Incepem cu cea a lui Mohamad Hardan Hachem Al Issawi, despre care «Gardianul» a scris, dupa sentinta de 20 de ani inchisoare data lui Omar Hayssam de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Al Issawi a sponsorizat cadourile date jurnalistilor inaintea eliberarii

"In numele lui Dumnezeu cel Milostiv si Indurator
Numele meu este Mohamad Hardan Hachem Al Issawi nascut la 1.01.1970 Al Falouja, cetatean irakian, eu sunt (Mujahed) (Combatant), am legaturi cu gruparea (Jaish Al Mujahidin) (Armata Combatantilor) si (Kataeb Al Noman) (Gruparile Al Noman).

Legatura mea cu armata Combatantilor dureaza de aproximativ 8 luni, iar legatura mea cu Gruparile Al Noman dureaza de patru luni.

Am cunostinte de Combatantii din Al Ramadi si Al Fallanja si ne intalneam cateodata la Bagdad la Moscheia Al Haiya (Comisia Religioasa), uneori in casele prietenilor combatanti, in casa mea si la alte moschei din Bagdad.

Rolul meu in aceste organizatii de Combatanti era oferirea banilor unor familii de martiri si familii de prizonieri si le impuneam aceasta conditie si probabil ca unii dintre ei cumparau arme pentru a lupta impotriva fortelor de coalitie. Alt rol al meu era acela de a avertiza orice atingere a poporului irakian in general prin intalnirile mele cu personalitati mari din cadrul armatei combatantilor care vorbeau de operatiuni impotriva fortelor de coalitie si le atrageam atentia asupra unor aspecte proaste pe care le fac combatantii care lupta impotriva politiei si a armatei irakiene, rapirii si decapitarii. Am primit bani pentru ajutorarea combatantilor de la persoane din Emiratele Arabe, Qatar si Regatul Arabiei Saudite in total de 30.000 USD. Scopul armatei combatantilor este efectuarea unor operatiuni impotriva fortelor de coalitie prin lovirea cu rachete si explozive.

Responsabilul principal al armatei combatantilor este Ismail Abdallah (poreclit Abi Abdallah), am obtinut un buletin fals cu fotografia mea aplicata pe el cu date personale false. Combatantii m-au poreclit Abu Said si Abu Aiycha.

Am avut legaturi cu doua grupari si cunostinta cu Gruparea Al Noman, condusa de Abu Ibrahim, care a rapit un grup de chinezi si inca o operatiune prin care au fost rapite doua persoane de origine franceza.

Eu i-am dat lui Abi Ibrahim o suma de 100 USD sa cumpere cadouri jurnalistilor rapiti si am putut sa-l influentez pe Abi Ibrahim sa elibereze rapitii fara rascumparare, regret si imi cer scuze ca nu am sesizat politia in acest sens. A doua grupare este condusa de Abuziad numita (gruparea Mouaz ben Jabal), care a rapit un filipinez, un american, o jurnalista de origine franceza si trei romani. Fortele americane au putut elibera pe american."

Al Issawi spune ca romanii au fost eliberati prin rascumparare

"Dar restul au fost eliberati cu rascumparare, dar nu stiu valoarea sumei. De asemenea imi cer scuze ca nu am anuntat organele de politie in acest sens. Eu am incercat sa-i influentez pentru a-i elibera fara nici o rascumparare, deoarece rapirea este un act criminal, dar nu m-au ascultat. Si i-am rugat sai trateze in mod civilizat, lucru pe care acestia l-au acceptat".

Arestatul nu a fost supus torturii - semnatura inculpatului.
Anchetatorul mi-a aratat 8 pagini in care erau 29 de poze, i-am recunoscut pe unii si am scris detalii pe acele pagini. Mi-a aratat inca 9 pagini care contin buletine false si altele si am dat explicatii in acest sens.

Am scris aceasta declaratie de bunavoie si nesilit de nimeni si nu am fost supus la nici un fel de torturi.

Mohamad Hardan Hachem si amprenta digitala

Arestatul nu a fost supus de nici un fel torturii

Subsemnatul Bassam Wanis, traducator autorizat cu nr. 5702/2001, certific exactitatea acestei traduceri cu textul documentului in fotocopie in limba araba, care a fost vizat de mine.

Traducator nr. 5702/2001

Traducere din limba araba

Parchetul de pe langa Tribunalul Central
Directia Cercetarilor Penale
19.01.2006


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.