Ioan Talpes - fost sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE) in perioada 1992 - 1996, fost ambasador al Romaniei la Sofia, in perioada 1997 - 1999 si fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, pe probleme de securitate nationala in ultimul mandat al acestuia - este un personaj care deruleaza afaceri de mare anvergura, in special cu personaje din lumea interlopa.

Potrivit unor note intocmite de serviciile secrete in vara anului 2002, Talpes era vazut drept un personaj negativ, afirmandu-se ca: "in cadrul activitatilor sale extraprofesionale, prin traficarea calitatii conferite de pozitia actuala, acorda sprijin unor persoane din lumea interlopa, implicate in afaceri cu produse petroliere, intretine relatii cu elemente cunoscute pentru evaziune fiscala ori angrenate in trafic cu armament, si favorizeaza angajarea unor cunostinte in aparatul Administratiei Prezidentiale, care exercita presiuni asupra organelor de ancheta pentru exonerarea de raspundere penala a unor invinuiti cercetati pentru prejudicii de ordinul miliardelor de lei".

Dupa caderea regimului Ion Iliescu, Ioan Talpes (aidoma fostului consilier Paul Sarbu, care ii este partas in multe afaceri) a continuat sa faca jocuri politico-financiare numai de el stiute si nu a pierdut oportunitatea sa-si ofere serviciile actualului sef al statului. El este autorul a numeroase sesizari si plangeri penale, in urma carora Parchetul General a declansat, ca la comanda, o serie de dosare cu mare impact la opinia publica. Talpes este insa departe de profilul unui personaj "sarac si cinstit", pe care il afiseaza.

Afacerea fiului

Rapoartele serviciilor secrete care l-au avut in monitorizare, indica faptul ca fiul acestuia - Ioan Codru Talpes (nascut la 29.11.1971) ar fi derulat afaceri cu SIE, inca din perioada cand taticul era seful acestei institutii. Se arata ca Ioan Codru Talpes ar fi fost in fapt adevaratul patron al SC Euro Vial Trading Company SRL Constanta (inmatriculata la ORC sub nr. J13/1719/1995), societate care in acte aparea ca apartinand numitilor Palimaru Constantin si Ion Vacaru.

Ioan Tapes ar fi ajutat aceasta societate sa achizitioneze o cantitate de 450 tone de combustibil Tip A de la Oilterminal SA Constanta, in ianuarie 2001 careia, dupa mai multe operatiuni succesive, i s-a pierdut destinatia. O mare parte a combustibililor obtinuti in regim preferential de catre respectiva societate, au fost tranzactionati spre destinatii necunoscute prin intermediul SC Gentil Com Impex SRL Bucuresti (inmatriculata la ORC sub nr. J40/16085/1992), patronata de Pardaillan Zanfir, zis "Pardica", lider al lumii interlope din Capitala. Pardaillan, fiul lui Pian si Aurelia, de etnie rroma a fost implicat in perioada 1996 - 2001, impreuna cu mai multe elemente certate cu legea, in infractiuni de recuperari de bani, detinere ilegala de armament, jafuri cu mana armata, practicarea ilegala de jocuri de noroc, proxenetism, furturi si trafic de autoturisme autohtone si straine.

Protectorul infractorilor

Printre legaturile dubioase ale lui Talpes se numara si relatia acestuia cu Catalin Voicu, reactivat ca ofiter SPP si detasat in urma interventiilor aceluiasi Talpes la Departamentul de Securitate Nationala, in calitate de consilier prezidential. Reactivarea lui Catalin Voicu s-a petrecut dupa ce acesta a exercitat presiuni asupra unor politisti si procurori din Targoviste si Ploiesti, pentru exonerarea de raspundere a unor indivizi urmariti pentru infractiuni de inselaciune si delapidare.

Protejatul lui Talpes s-a interesat in repetate randuri la conducerea IPJ Dambovita, in anul 2002, de soarta numitilor Stefan Badeanu si Valeriu Cotolan, actionari la SC Comival Prod SRL Targoviste, cercetati pentru inselaciuni cu prejudicii de 7,8 miliarde de lei vechi. Despre Valeriu Cotolan, ZIUA a scris in mai multe randuri cum acesta insela familiile disperate ale unor arestati, legitimandu-se in fals drept "director in Ministerul Justitiei" si promitand eliberarea arestatilor in schimbul unor sume mari de bani. Cotolan a fost arestat de PNA, in urma unui astfel de trafic de influenta, dupa o urmarire ca-n filme pe soseaua Bucuresti - Ploiesti, fiind prins dupa ce si-a ingropat banii primiti ca spaga la radacina unui pom din comuna Puchenii Mari.

Monitorizarea asupra lui Tapes efectuata de serviciile secrete a subliniat faptul ca numitii Badeanu si Cotolan invocau relatiile lor cu consilierul prezidential, promitand avansarea in grad a politistilor care ii cercetau, in schimbul propunerii de scoatere de sub urmarire penala.

Fratele ospatar scos la servire

Fratele mai mic al lui Ioan Talpes - Gheorghe Talpes - nascut la 01.06.1949 in Toplet, judetul Caras Severin, domiciliat in Constanta, de profesie ospatar, care a lucrat pana in decembrie 1989 la barul Unic de la Hotelul Continental din Constanta - este implicat in afaceri si constructii de imobile, care se banuiesc a fi ale lui Ioan Talpes.

In vara anului 2002, fostul ospatar Gheorghe Talpes era nominalizat ca detinator a doua autoturisme de lux, respectiv un Mercedes ML cu nr. CT 10 SIE si un Land Rover cu nr. CT 09 SIE. Este implicat in afaceri extrem de complexe: "Gheorghe Talpes este comentat deseori ca sub pavaza oferita de functia fratelui sau a intretinut relatii de ordin financiar cu reprezentanti din diferite firme private, pretinzand importante sume in valuta sub motivul ca sunt necesare pentru achizitia e materiale de constructii necesare fratelui, promitand in schimb ca vor fi favorizati la incredintarea de lucrari, indeosebi cu profil de constructii, de catre Ioan Talpes". In acest sens se afirma ca fratele lui Ioan Talpes a pretins si primit 25.000 USD de la SC Euro Vial Trading Company SRL si 17.000 USD de la un alt asociat privat.

Notele serviciilor secrete mai mentioneaza ca Gheorghe Talpes este asociat impreuna cu Mergeani Dimciu si Viorel Grigorenco la SC Phoenix Shipping and Trading LTD Co SRL Constanta, specializata in activitati aneze transporturilor pe apa, activitatile de baza ale firmei constand in agenturari de nave.