Un grup compus din 31 de cetateni romani din Fasia Gaza urmeaza sa fie salvat azi din Gaza. Romanii, un barbat, 11 femei si 19 copii se afla de mai multe zile in mijlocul unui razboi fierbinte desfasurat intre gruparile palestiniene Hamas si Fatah. Seful statului roman, Traian Basescu, a cerut institutiilor abilitate, inclusiv misiunii diplomatice a tarii noastre in Teritoriile Palestiniene, sa intreprinda demersuri urgente pentru aducerea romanilor in tara. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, nu a pierdut prilejul de a se face din nou de ras, intr-o situatie importanta, de criza.

In cursul zilei de ieri, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, aflat la Bruxelles, a dat asigurari prin intermediul televiziunilor romanesti ca romanii se afla in siguranta la Tel Aviv. Afirmatia sa a fost contrazisa insa la putin timp chiar de catre refugiatii romani, care au relatat telefonic ca se afla inca in Gaza pentru ca apoi un comunicat oficial al MAE sa intareasca declaratiile refugiatilor, punandu-l pe ministru in aceeasi postura ca cea de la Washington. La intalnirea avuta cu sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, Cioroianu s-a remarcat in timpul declaratiilor de presa prin aprobarea in extenso a secretarei de Stat americane, chiar inainte ca aceasta sa-si incheie frazele. In ce priveste noua situatie legata de spatiul georgrafic in care se desfasoara drama unor romani, o prima si logica explicatie ar fi aceea ca Adrian Cioroianu are mari probleme in a deosebi Israelul si capitala sa de Gaza, teritoriu autonom aflat sub guvernarea Autoritatii Palestiniene. Dupa gafa care i-a consacrat renumele de "Papagal", suntem obligati sa il declaram azi repetent la geografie.

Romanii vor zbura spre casa din Iordania

Conform unor surse oficiale, eforturile pentru repatrierea celor 31 de cetateni romani au fost complicate si de faptul ca multi dintre solicitanti nu poseda nici mijloace financiare, nici acte, si nu figureaza in evidentele politiei de frontiera israeliene pe lista celor care ar fi intrat in Israel pentru a ajunge in Fasia Gaza. In acelasi timp, tot ministrul de Externe s-a grabit sa ne asigure ca se intreprind, la nivelul autoritatilor romane, toate eforturile diplomatice si financiare pentru a ajuta la repatrierea celor care doresc sa revina in Romania.

Ministerul roman de Externe informeaza ca cei 31 de cetateni romani au depus, la Ambasada din Tel Aviv, cereri de reintoarcere in Romania, evacuarea lor urmand sa inceapa azi, la ora 9.00, in urma consultarilor cu autoritatile israeliene. MAE precizeaza ca in cazul a 18 dintre acestia exista unele probleme cu documentele de calatorie, insa au fost luate masurile corespunzatoare pentru solutionarea acestora.