Dintre cei care au fost prinsi la frontiera cu tigari de contrabanda, 55% sunt romani, 30,7% moldoveni si 8,5% ucraineni. Potrivit politistilor, in cele mai multe cazuri traficantii achizitioneaza produsele din tarile vecine (Ucraina si Republica Moldova), iar la intrarea in Romania le ascund in locuri special amenajate sau nu le declara autoritatilor vamale, precizeaza sursa citata.

Persoanele juridice actioneaza, in majoritatea cazurilor, prin declararea unei cantitati mai mici decat cea transportata in realitate, inscrierea in documentele de insotire a marfii a altor categorii de marfuri, folosirea de facturi subevaluate in vederea achitarii unor taxe vamale mai mici sau ascunderea printre marfurile transportate a bunurilor de contrabanda (metoda "capac").

In trenurile internationale, in special in cele sosite din Republica Moldova, au fost descoperite importante cantitati de tigari ascunse in diferite locuri greu accesibile echipelor de control (podul vagoanelor, bazinele de apa, sub podele), traficantii incercand sa profite si de timpul scurt de asteptare al trenurilor in garile internationale.