Curtea a fost sesizata de avocatii bucuresteni asupra faptului ca procurorii militari sunt dublu subordonati Executivului - atat ministerului Justitiei, cat si celui al Apararii - ceea ce ar insemna o incalcare a drepturilor omului.

Daca procurorii militari vor fi gasiti incompatibili, sarcinile lor vor reveni magistratilor civili. Exceptia de neconstitutionalitate pe acest criteriu a fost mentionata in procese in care erau implicati militari sau ofiteri de politie. Avocatii acestora au invocat o decizie a CEDO prin care s-a atras atentia asupra faptului ca procurorul militar nu poate indeplini criteriile de obiectivitate cerute de lege.

Cercetarile in dosarele Revolutiei si ale Mineriadelor aflate in prezent la procurorii militari ar putea fi reluate de la zero de catre parchete civile. Totul depinde acum de judecatorii de la Curtea Constitutionala. Magistratii trebuie sa hotarasca daca dosarele aflate la procurorii militari pot fi solutionate cu obiectivitate de acestia sau ar trebui rezolvate de magistrati civili.

Curtea Constitutionala a fost sezizata de avocatii bucuresteni asupra faptului ca procurorii militari sunt dublu subordonati: Ministerului Justitiei si Ministerului Apararii Nationale. In aceste conditii, avocatii au aratat ca procurorul militar ar putea fi influentat in luarea unei decizii in cursul urmaririi penale, de stimulentele finciare pe care le primeste potrivit Statutului cadrelor militare. Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor au trimis deja o scrisoare presedintelui Traian Basescu si mai multor oficiali europeni in care cer sa se implice pentru ca dosarele revolutiei si mineriadei sa ramana la procurorii militari.

In urma cu ceva vreme, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, promitea ca procurorii vor acorda tot sprijinul pentru finalizarea cercetarilor in dosarele Revolutiei din 1989 si Mineriadei din 1990.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.