Conform Bloomberg, Vodafone Group, cel mai mare operator mondial de telefonie mobila, a decis achizitia companiilor din Europa Centrala si de Est detinute de TIW, printre care se numara si Connex.

Vodafone va plati circa 3.5 miliarde USD pentru Mobifon SA si pentru Oskar Mobil AS si isi va asuma de asemenea acoperirea unor datorii insumand peste 900 de milioane USD.

In februarie, TIW a raportat un profit net pe trimestrul IV 2004 de 4.9 milioane USD, comparativ cu o pierdere de 700,000 USD in aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile din servicii ale TIW au crescut cu 33% la 344.7 milioane USD dupa ce Mobifon a inregistrat o crestere record a numarului de abonati. In schimb, Vodafone, cu peste 152 milioane de clienti in 26 de tari, anticipeaza o crestere a veniturilor din telefonie mobila mai mica de 10% pentru anul fiscal care se incheie in martie, urmand sa pastreze aceeasi rata de crestere si in anul urmator.

Vodafone, care detine deja circa 20% din Mobifon, este interesata de cresterea potentiala a pietelor emergente, avand in vedere ca in Europa Occidentala exista deja o rata de penetrare a pietei de peste 90%, in Italia, Suedia, Grecia si Portugalia depasindu-se 100% (datorita utilizatorilor care detin mai mult de un abonament).

Mobifon, care controleaza peste 48% din piata din Romania, a incheiat anul cu 4.91 milioane abonati, rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania crescand in 2004 de la 33% la 47%. Oskar Mobil, cealalta divizie achizitionata de Vodafone, inregistreaza 1.83 milioane abonati, rata de rata de penetrare a telefoniei mobile in Cehia fiind de 105%.

Vom reveni cu mai multe detalii. Este entuziasmant faptul ca si pe piata din Romania vom avea parte de acest "duel al gigantilor", care este deja un aspect cotidian al mediului de business din Europa Occidentala.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.