Documentul arata ca Marea Baltica, Marea Neagra, Mediterana si Atlanticul de nord-est vor avea un viitor sumbru daca nu vor fi oprite daunele produse de dezvoltare. Concluziile apartin unui grup de 100 de cercetatori din 15 state. Timp de trei ani, ei au studiat relatiile intre activitatile umane si impactul asupra ecosistemului marin.

In cazul Marii Negre, de exemplu, ecosistemul este in colaps din cauza stilului de viata al oamenilor. in zona s-au dezvoltat foarte multe alge marine care sunt foarte daunatoare.

In Marea Mediterana, biodiversitatea este compromisa din cauza dezvoltarii uimitoare a statiunilor de pe coasta si a pescuitului masiv.

Unul dintre profesorii coordonatori ai studiului spune ca in unele zone sunt si semne de imbunatatire a situatiei ecosistemului, dar nu intr-un mod fericit. Poluarea care afecta, de exemplu, Marea Nordului a fost "globalizata" in alta parte, adica mutata in China sau India.

"In fiecare dintre marile studiate am observat pagube serioase din cauza dezvoltarii rapide pe de coasta, a transportului si a modului in care ne producem hrana", a declarat profesorul Laurence Mee, coordonator al proiectului si director al Institutului de Marina de la Universitatea din Plymouth, Anglia.

"Credem ca este important sa intelegem cu adevarat ce urmari au schimbarile din modul nostru de viata asupra spatiului marin, un aspect deosebit de important in anii urmatori", adauga acesta.