In prima zi, sambata, la nici o jumatate de ora de la inceperea paradei homosexualilor, au avut loc primele incidente dintre fortele de ordine si cateva zeci de tineri care protestau impotriva desfasurarii marsului GayFest Parade din Capitala. Protestarii au aruncat cu pietre si obiecte contondente inspre coloana de manifestanti si fortele de ordine, acestea fiind obligate sa faca uz de gaze lacrimogene pentru a imprastia demonstrantii.

Incidentul s-a produs in zona Fantanilor de la intrarea de pe bd. Unirii, in jurul orei 17,00. In urma acestor incidente, peste 100 de manifestanti au fost retinuti, cinci dintre ei alegandu-se cu dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri. Jandarmii spun insa ca nicio persoana nu a fost ranita. In zona magazinului Unirea un grup de persoane a incercat sa ajunga in contact cu manifestantii, dar nu a reusit acest lucru. �Aceste persoane au fost violente si au folosit petarde�, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Cornel Stoica.

"Mai multi atacatori au fost retinuti�, a mai spus acesta, care a adaugat ca nu exista informatii referitoare la apartenenta acestora la vreun grup. Cei 400 de homosexuali si lesbiene au fost incercuiti de circa 800 de jandarmi si ofiteri ai fortelor speciale. Participantii la mars au fost atacati cu oua si rosii de pe ferestrele blocurilor. Cateva minute mai tarziu, ouale au fost inlocuite cu pietre, iar jandarmii au fost nevoiti sa intervina cu gaze lacrimogene. Violentele au continuat pana in apropiere de Palatul Parlamentului, unde jandarmii si politisti au inceput arestarile.

Presa internationala nu a trecut cu vederea incidentele de la Gay Fest din Romania, calificand societatea romaneasca ca fiind una conservatoare si pune aceasta mentalitate pe seama puternicei influente exercitate de catre Biserica Ortodoxa asupra majoritatii locuitorilor, pentru care homosexualitatea este un mare pacat si o boala. �Romania a facut progrese in materie de legislatie, dar societatea nu este inca la nivelul legii, fara a mai pune la socoteala opozitia Bisericii�, a declarat pentru France Presse episcopul canadian Diane Fisher, care activeaza de cinci ani in favoarea comunitatii homosexuale din Romania.