Accesul turistilor la Cetatea Neamtului va fi interzis, temporar, incepand de saptamana viitoare, cand vor fi amplasate bariere la baza caii de acces catre monument.

Vizitatorii nu vor avea voie, cel putin in acest sezon turistic, sa patrunda in perimetrul fortaretei, pentru ca aceasta intra intr-un proces de reabilitare in timpul caruia siguranta turistilor ar putea fi pusa in pericol, informeaza cotidianul "Monitorul", citat de RomNET.

Din acest motiv, nu va mai fi organizata, in acest an, Ziua Cetatii - o manifestare intrata in traditia urbei, care se desfasura la inceputul lunii iulie, in incinta obiectivului istoric. Proiectul de reabilitare beneficiaza de o finantare in valoare de 2,5 milioane de euro, din care 10% reprezinta contributia autoritatilor judetene, iar restul banilor sunt asigurati prin programul Phare 2004 - coeziune economica si sociala. Lucrarile de reabilitare sunt executate de firma Iasicon din Iasi si se desfasoara sub supravegherea unui reprezentant al Uniunii Europene, Louis Berger. Acesta nu a acceptat sa fie cazat la vreun hotel din Targu Neamt si urmeaza sa se mute, in curand, in casa custodelui, un punct de informare turistica prevazut in proiect, a carui constructie a fost finalizata.

Reabilitarea presupune restaurarea intregului ansamblu arhitectonic, iluminarea cailor de acces si a monumentului, constructia de noi cladiri care sa satisfaca cerintele functionale impuse, amenajarea celor 3 parcari existente in apropierea cetatii, alimentarea cu apa si canalizarea. De asemenea, va fi construit un muzeu al monumentului. Vor fi montate toalete ecologice, dar vor exista si grupuri sanitare fixe, rezolvand o carenta de care s-au plans deseori turistii ce ajungeau la cetate. Prin proiect este prevazuta si modernizarea drumului de acces, pornind cu strada Stefan cel Mare, strada 1 Decembrie si terminind cu Aleea Cetatii, astfel ca traseul va fi mai lin si pentru pietoni, dar mai ales pentru soferi, care vor scapa de gropile de pe carosabil


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.