Mirajul ciolanului i-a innebunit pe liderii politici .Se fac tampiti, isi trag tepe, parafeaza intelegeri care tin cateva ore .Inainte de intalnirea cu Basescu, toata lumea suspecteaza pe toata lumea

La capatul a doua saptamani de negocieri, partidele nu au reusit sa identifice o noua majoritate parlamentara. Mirajul ciolanului are efecte distructive, actorii politici recurgand la limbaj si atitudini jenante. Intelegerile nu tin mai mult de cateva ore, comunicatele se bat cap in cap, iar in interiorul partidelor s-a instalat suspiciunea. Toata lumea suspecteaza pe toata lumea. Nervii politicienilor par sa cedeze, iar astazi este ziua cea mare, cand la Cotroceni ar urma sa fie gasita o solutie pentru linistea noastra. PSD vrea la guvernare, dar nu recunoaste ca le-a solicitat liberalilor un numar de ministere. Geoana l-a facut mincinos pe Alin Teodorescu care a dezvaluit pretentiile partidului legate de cateva locuri in noua echipa guvernamentala. PSD va merge la Cotroceni, dar nu sustine varianta PNL-PD-PLD. Democratii se mentin in expectativa dupa intrevederea cu PSD, iar PNL este gata sa ofere garantii social-democratilor pentru sustinerea propriilor proiecte, dar dupa ce motiunea de cenzura va pica. Cotrocenii in coniventa cu PD au decis sa excluda PSD din variantele pentru majoritatea parlamentara, situatie care incurca si mai tare. (M.T.)

Blocaj PSD-PNL

Negocierile dintre PNL si PSD programate pentru ieri la pranz, au esuat, pesedistii lasandu-l pe Calin Popescu Tariceanu sa-i astepte in zadar la Vila Lac 1. Refuzul lui Mircea Geoana de a da ochii cu tabara liberala a fost cauzat de o declaratie a premierului, potrivit careia PNL nu are nimic de oferit PSD. Dupa acest episod, conducerea pesedista s-a indreptat voioasa spre Restaurantul Doina, iar peste doua ore s-au dus in Kiseleff, la o sedinta a BPN dedicata "definitivarii pozitiei partidului". Deloc intamplator, in toiul sedintei PSD s-a prezentat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Bernatt, fiind cea de-a doua vizita a unui oficial strain dupa cea a ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Robin Barnett a sosit impreuna cu subsecretarul de stat parlamentar in Ministerul britanic de Justitie, baroneasa Catherine Ashton, fiind, de asemenea, asteptat si secretarul general al OSCE. Ziua de ieri nu a adus nici o clarificare a pozitiei PSD, insa bursa zvonurilor a fost alimentata la maximum.

"Nu mai venim"

Echipa de negociatori ai PSD in frunte cu Mircea Geoana s-a strans ieri dimineata la sediul central al partidului pentru a pune la punct ultimele detalii legate de intalnirea de la Vila Lac 1 cu primul-ministru. In timp ce isi faceau calculele, Tariceanu arunca bomba la tv: PNL nu va da nimic PSD. Declaratia i-a bulversat pe pesedisti. "Pai, daca nu mai negociaza, noi la ce ne mai ducem? Ca sa plecam cu coada intre picioare? O mai spune si in fata presei!", s-au revoltat imediat cativa social-democrati. Extrem de iritat si de socat, Mircea Geoana a pus mana pe telefon si l-a sunat pe Tariceanu. Premierul se afla deja la Vila Lac 1, unde astepta delegatia PSD. Afara era toata presa pentru a imortaliza cea mai transparenta negociere a ultimelor saptamani. "Nu mai venim", a fost concluzia mesajului transmis de Geoana lui Tariceanu. Liderul social-democrat i-a spus ca este extrem de nemultumit de declaratiile facute la Parlament si ca se mai gandesc daca vor mai avea vreo discutie cu liberalii, ne-au declarat surse din partid. Pus in fata faptului implinit, Tariceanu nu a mai avut alta solutie decat sa plece de la locul intalnirii si sa spere la o alta in cursul zilei.

Cu Hrebenciuc la Casa Doina

Satisfacuti pe de o parte ca i-au tratat cu refuz pe liberali, dar bombardati pe de alta parte cu fel de fel de zvonuri, Mircea Geoana, Liviu Dragnea, Cristian Diaconescu, Ecaterina Andronescu s-au mutat la restaurantul Doina la o ciorba mica. La final, presedintele PSD a confirmat ca la baza refuzului de a participa la negocierile cu PNL s-a aflat declaratia data de Tariceanu. "Pentru ca trebuie sa definitivam pozitia noastra, vom avea in aceasta dupa-amiaza (joi dupa-amiaza - n.r.) un Birou Permanent National sa ne precizam pozitia. Si daca domnul premier Tariceanu nu are nimic de discutat si de oferit PSD e problema domniei sale". BPN-ul nu a adus nimic nou, doar ca Mircea Geoana a spus ca pesedistii nu vor mai negocia nimic pana nu vor fi siguri ca puncte din programul lor de guvernare vor fi acceptate de partenerii de dialog.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.