Chestorul Virgil Ardelean si-a dat acordul pentru ca spitalul MAI sa foloseasca un produs IT realizat dupa un soft furat * Programul a ajuns si la Spitalul "Agrippa Ionescu", apartinand SRI

Spitalele de urgenta "prof. dr. Dimitrie Gerota", apartinand Ministerului de Interne, si "Prof. dr. Agrippa Ionescu", apartinand Serviciului Roman de Informatii, au primit gratis de la SC Romanian Soft Company (RSC) programul Hipocrate realizat dupa un soft furat de la SC Omnis Group.

Alte 20 de unitati spitalicesti din teritoriu, Primaria Sectorului 3 si cateva firme au cumparat aplicatiile ARES.NET, CARE.NET si AMBULANTA realizate pe baza aceluiasi furt de inteligenta. In ciuda protectiei asigurate piratilor de reprezentanti ai Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Politiei, Parchetului si al unui expert ales pe spranceana, dupa mai bine de trei ani, Tribunalul Bucuresti (TB) a dispus redeschiderea urmaririi penale impotriva faptuitorilor. Judecatorii au desfiintat ordonantele date de procurorul Nicoleta Bulgaru, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, prin care vinovatii erau scosi basma curata, iar fapta fusese declarata inexistenta.

Deturnare de fonduri europene

In februarie 2003 angajatul SC Omnis, Dragos Stefan Saracu se transfera la SC RSC SRL, iar dupa o luna il racoleaza si pe Irinel Lupei in noua societate. Ei nu pleaca cu mana goala, copiind circa 5000 de surse cod dintr-o platforma tehnologica la care numerosi specialisti ai Omnis lucrasera incepand cu anul 1990. Pe baza sistemului ISIS.NET, care fusese sustras, sunt puse la punct aplicatiile ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si Hipocrate si vandute cu predilectie unor institutii bugetare. In acest mod se justifica si o finantare PHARE de 50.000 de euro pe care RSC o primise pentru realizarea a trei noi produse software.

Firma prejudiciata in asemenea mod grosier cu milioane de dolari prinde de veste despre aceasta piraterie abia in noiembrie 2004. Cum era si de asteptat, Omnis preleveaza codul sursa de pe site-ul RSC si se adreseaza ORDA. In loc sa se implice in rezolvarea acestei afaceri murdare, doi directori ai institutiei, Eugen Vasiliu si Adrian Ghimpu, ii sfatuiesc pe reprezentantii Omnis sa cumpere aplicatiile suspectate a fi furate de RSC, spre a putea fi comparate cu sistemul ISIS.NET.

La sfarsitul lui noiembrie 2004, pagubitii se adreseaza MAI, respectiv generalului Marian Saniuta, iar la data de 7 decembrie depun plangeri la Politie, Parchet, ORDA si Inspectoratul General pentru Comunicatie si Tehnologia Informatiei.

Sponsorizare mascata

La data de 12 noiembrie 2002, intre SC RSC SRL si Fundatia "Prof. dr. Dimitrie Gerota" (care functioneaza sub umbrela Internelor) se incheie un ciudat contract de sponsorizare. Sponsorul acorda beneficiarului, cu titlu gratuit, dreptul de exploatare asupra sistemului informatic Hipocrate, inregistrat la ORDA doua luni mai devreme. Valoarea acestuia se ridica la 178.500 USD, inclusiv TVA.

Destinatia este urmatoarea: "Sistemul informatic acordat drept sponsorizare este destinat urmaririi activitatii si managementului la nivelul intregului spital (...)". Numai ca fundatia cu pricina nu detine nici un spital. Ceea ce denota ca, de fapt, se pusese la cale o smecherie. Si mai e ceva: programul n-a fost livrat fundatiei decat la cateva zile dupa ce Dragos Saracu a ajuns director la RSC, in februarie 2003. In iunie acelasi an, Directia Comunicatii si Informatica a MAI comunica Spitalului "Gerota" ca produsul software "corespunde cerintelor". Care spital n-ar fi trebuit sa aiba vreo tangenta cu softul respectiv, de vreme ce RSC sponsorizase fundatia cu acelasi nume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.