An de an, licitatiile de zeci de miliarde de lei pentru marcaje rutiere in municipiul Bacau sunt castigate de firmele multimiliardarului Ionel Maftei. Pe post de firme concurente la licitatii sunt folosite asa-zisele societati "mana moarta".

Firmele lui Maftei, posesorul unui onorabil loc in Top 300 al celor mai bogati romani, si-au facut "abonament" la Primaria municipiului Bacau pentru lucrarile de marcaje stradale. De ani buni, grupul de firme Metalbac & Farbe din Magura a incasat zeci de miliarde de lei, castigand toate licitatiile organizate de administratia locala pe acest capitol. Maftei a reusit, cel putin la ultimele doua licitatii, sa puna mana pe contracte grase folosindu-se de firmele unui asociat al sau, pe post de "mana moarta".

in 2004, Ionel Maftei a pus mana pe primul si cel mai consistent contract cu Primaria Bacau. Atunci el a castigat o licitatie pentru realizarea marcajului stradal pentru 65.000 de metri patrati. Valoarea fara TVA a contractului pe care l-a castigat Metalbac & Farbe a fost de 25 de miliarde de lei. Firma lui Maftei a intrat atunci in concurenta cu o societate din Galati, orasul de bastina al unuia dintre asociatii sai, Sorin Popa.

in 2005, Maftei s-a prezentat din nou la licitatie, de aceasta data cu societatea Metalbac SRL, si a concurat din nou cu SC Clarmetin Impex SRL din Galati, insa si cu SC Europrofice SA. Valoarea contractului a fost de 3,37 miliarde de lei vechi fara TVA. in 2006, societatea a bagat in casierie aproximativ 14 miliarde de lei vechi, fara TVA, iar anul acesta a incheiat un nou contract cu Primaria pentru 1.336.500 RON, adica alte aproape 14 miliarde de lei vechi.

Pentru acesti bani, societatea trebuie sa execute 45.000 de metri patrati de marcaje. La licitatia organizata de Primaria Bacau, pe langa societatea Metalbac, cea care a obtinut contractul, au mai participat doua firme. Este vorba de Eurostrade SA, din Bacau, si Amibac SRL, din Iasi. "Eurostrade nu a avut garantia de participare in original, iar celor de la Amibac le-am cerut o serie de documente, printre care declaratia cifrei de afaceri pe ultimii trei ani si planul de masuri pentru protectia muncii, pe care trebuiau sa le aduca in 72 de ore, ceea ce nu au facut.

Astfel, cele doua societati au fost excluse din procedura. A ramas doar Metalbac, care indeplinea conditiile si s-a incadrat in estimarile noastre, care erau la 1.485.000 RON", ne-a declarat Adrian Dospinescu, directorul Directiei Tehnic-Achizitii din cadrul Primariei Bacau. La fel si anul trecut, cand in cursa s-au inscris doar Metalbac si societatea Europrofile SRL, aceasta din urma pierzand cursa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.