Mesajul său, in care afirma că cei 322 de parlamentari care au susținut demiterea sa au primit, la 19 mai, un vot de blam din partea populației, a fost primit in tăcere de deputații și senatorii prezenți.

Discursul șefului statului a fost neobișnuit de dur, el insistand asupra faptului că cei care au susținut suspendarea sa ar trebui să plătească. "Principiul fundamental al oricărui sistem democratic este respectul față de voința națională exprimată prin vot. In actualul context există o singură soluție onestă: demisia guvernului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate", a spus Băsescu. El a afirmat că ințelege că anticipatele nu reprezintă o soluție "acceptabilă" pentru majoritatea partidelor, dar a apreciat că o astfel de poziție "antielectorală" corespunde unor interese "pe termen foarte scurt".

"După rezultatul votului din 19 mai nu e suficient să spunem: vom colabora, vom avea bune relații, vom lucra impreună! E moral și democratic să cereți o reconfirmare din partea celor care v-au trimis in funcțiile publice și care v-au contrazis fără niciun echivoc la referendum", le-a spus Băsescu parlamentarilor prezenți. Șeful statului a mai declarat că Romania are nevoie de un guvern legitim, iar acesta nu poate fi alcătuit decat după alegeri anticipate. "Dacă partidele parlamentare vor continua să refuze principiile de bază ale democrațiilor de tip european, atunci criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maximă față de realitatea politică a momentului trebuie să fie căutate in rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 și, de asemenea, a rezultatelor referendumului din 19 mai 2007", a mai afirmat Traian Băsescu, fără insă să explice la ce se referă.

E moral și democratic să cereți o reconfirmare din partea celor care v-au trimis in funcțiile publice
Traian Băsescu