Ministrul Tudor Chiuariu. El nu are semnale de la Bruxelles privind riscul activarii clauzei de salvgardare. Daca ritmul reformelor din Romania nu se va intensifica, Franco Frattini, comisarul european pentru justitie, avertizeaza Romania si Bulgaria ca va propune activarea clauzei de salvgardare, in raportul Comisiei din 27 iunie.

Intr-un interviu, comisarul Frattini a declarat ca una dintre concluziile raportului Comisiei Europene - care va fi prezentat in 27 iunie, ar putea contine recomandarea activarii clauzei de salvgardare in cazul Romaniei si Bulgariei, daca cele doua tari nu au facut suficiente progrese in lupta impotriva coruptiei si intarirea sistemului judiciar.

Un mic amanunt. Chiar daca, oficial ne merge bine, presa si oamenii politici ridica aceasta problema. Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la Realitatea TV, ca anuntul intempestiv al ministerului Justitiei privind modificarea legii ANI prin Ordonanta de Urgenta s-ar datora unei scrisori din partea comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, care contine �obiectiuni� la Legea ANI si despre care ar fi amintit presedintele Basescu la consultarea cu partidele, de la Cotroceni.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, dar si premierul Tariceanu, au negat existenta unei asemenea scrisori. Se dovedeste, astfel, ca Victor Ponta a avut dreptate. Nu conteaza ca a fost scrisoare, e-mail, sau telefon, conteaza ca a existat ceva.

Tot Ponta sustine ca, pana la sfarsitul lunii viitoare, Comisia Europeana va activa clauza de salvgardare pe justitie. Ministrul Justitiei il contrazice si spune ca nu exista riscul activarii clauzei pe domeniul pe care il conduce. Speculatie politica sau nu, cert este ca exista ceva. Si de unde atata siguranta pe ministrul Chiuariu? Sa ne amintim ca Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, declara ca inca nu se poate face vreo supozitie, pentru ca la CE inca se lucreaza la raportul din iunie.

Pai, daca se lucreaza, atunci de unde stie ministrul Chiuariu ca n-o sa se activeze ceva si ca �vocile iresponsabile� - cum ii numeste domnia sa pe cei care trag semnale de alarma - n-au dreptate!

Dar Frattini nu este singurul care ne atrage atentia. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat pentru Le Figaro, ca, �daca are motive obiective, Comisia trebuie sa decida activarea clauzei de salvgardare�.