Basescu s-a intalnit ieri cu partidele . Toate, cu exceptia PD, fug de anticipate si ar vrea sa conduca tara din Palatul Victoria

Consultarile de la Cotroceni dintre seful statului si partidele parlamentare au evidentiat faptul ca toti actorii politici, cu exceptia democratilor vor la guvernare si fug ca de tamaie de alegerile anticipate. Aparent presedintele a reusit o punte de dialog cu clasa politica si chiar a putut face glume cu lideri care in urma cu doua saptamani se avea "la cutite".

Prin urmare, nota generala a consultarilor a fost una pozitiva desi in spatele acestui strat subtire de bunavointa s-au ascuns lovituri sub centura. PSD a anuntat ca presedintele nu mai doreste anticipate pe cand PD a sustinut contrariul. Seful statului i-a sfatuit pe participanti sa vorbeasca doar in numele lor. In fond, Traian Basescu a reusit sa obtina, cel putin la nivelul declaratiilor, sprijinul partidelor politice in privinta lustratiei si a votului uninominal. Urmeaza ca maine, in Parlament, sa-si prezinte propriile concluzii. Premierul Tariceanu pregateste si el o serie de consultari cu partidele privind politica interna. (M.T.)

Intalnire de tatonare la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu va prezenta maine concluziile dialogului de ieri cu partidele politice parlamentare in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului. Presedintele a dat mana cu premierul Calin Popescu Tariceanu, dar cei doi nu s-au putut abtine sa nu se intepe. Singura intrevedere la care Basescu a parut mai relaxat a fost cea cu PD. Pe pesedisti, seful statului a tinut sa ii felicite pentru corectitudinea cu care s-a desfasurat referendumul din 19 mai.

Cea mai mare nemultumire a presedintelui pe ziua de ieri a fost faptul ca liderii politici au facut, dupa plecarea de la Cotroceni, declaratii despre opiniile sale. "Va rog ca in eventualele declaratii de presa sa se reflecte punctul dumneavoastra de vedere. Unele partide vorbesc despre presedinte si ele. Punctul meu de vedere va fi facut cunoscut in Parlament. Am auzit astazi ca as fi fost de acord cu o solutie sau alta. As vrea sa ne mentinem in punctele de vedere ale politicienilor, cele ale presedintelui am posibilitatea sa le exprim si o voi face", a subliniat Basescu la inceputul intalnirii cu reprezentantii minoritatilor nationale.

Schimb de replici

Tariceanu si Basescu s-au contrat pe tema referendumului, dar si a subiectelor aflate pe agenda discutiilor. "Se pare ca rezultatul referendumului confirma ca romanii asteapta de la politic solutionarea cat mai rapida a parte din problemele pe care eu v-am invitat sa le discutam. Intentia mea este sa fac o prima evaluare daca exista deschidere la partide pentru ca aceste subiecte sa fie rezolvate, discutate si gasite solutii care sa dea satisfactie romanilor", a inceput Basescu. "Nu stiu daca rezultatul referendumului poate fi extins si la alte chestiuni politice care nu au figurat in intrebarea ce a fost pusa cetatenilor la scrutinul popular, dar, fara indoiala, lista de subiecte pe care ati sugerat-o la consultarile cu partidele ne intereseaza. De la inceput va pot spune ca doua dintre ele - votul uninominal si legea lustratiei - sunt initiative ale PNL si suntem foarte bucurosi ca vom avea sprijin din partea dumneavoastra pe aceste teme", a replicat Tariceanu.

Partide care toate la un loc au luat 25%

Democratii au venit cu totii la Cotroceni, adica o delegatie de 13 persoane, intre care Elena Udrea. Basescu si-a permis sa ii "barfeasca" un pic pe cei cu care dialogase deja - PSD si PNL. Revoltat, seful statului a remarcat: "Sigur, asistam cu oarecare surprindere la faptul ca sunt partide care toate la un loc au luat 25% si stabilesc pasii urmatori. Se pare ca nu au inteles mare lucru din democratie".

El a lansat un apel catre toate partidele pentru ca acestea sa respecte sistemul democratic din Romania pentru ca "votul din 19 mai este cea mai drastica sanctiune ce poate fi data politicienilor". (Anca HRIBAN)

PD vrea motiune de cenzura

Democratii au anuntat, dupa consultarile de la Cotroceni, ca vor initia o motiune de cenzura menita sa duca la alegeri anticipate. Presedintele PD, Emil Boc a sustinut ca si seful statului este de acord cu ideea alegerilor inainte de termen.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.