Pesedistii s-au dus ieri la Cotroceni cu mesajul ca sint hotariti sa intre la guvernare. Mircea Geoana este cel mai probabil nume pentru functia de prim-ministru.

"O saptamina, maximum zece zile". Acesta este termenul pe care Mircea Geoana, presedintele PSD, l-a dat ieri pentru gasirea unei majoritati parlamentare necesare formarii unui nou guvern. Pesedistii sint hotariti sa formeze noul guvern, potrivit unor surse din conducerea PSD. Schema il contine pe Mircea Geoana in rol de prim-ministru.

Decizia intrarii la guvernare putea fi citita ieri si printre rindurile declaratiilor destul de ermetice ale sefului PSD. "Intr-o saptamina, maximum zece zile, vom putea sa venim cu o formula majoritara. Am mandat din partea colegilor mei sa negociez in acest sens", a declarat Geoana la finalul consultarilor cu Basescu. In conferinta de presa, Geoana parea foarte ferm si hotarit. "Romania are nevoie de un guvern stabil, eficient. Si Domnia sa (Traian Basescu - n.r.) considera ca o astfel de formula este utila pentru interesul tarii", a mai spus liderul PSD.

Mircea Geoana are sansele cele mai mari sa fie urmatorul prim-ministru al Romaniei. Purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, la Realitatea TV, ca "PSD nu sustine decit un premier din partea PSD", in cazul in care se decide sa participe la o formula de guvernare. Surse din PSD spun ca si Ioan Rus ar fi o varianta pentru functia de premier. La ultima sedinta a Comitetului Executiv al PSD insa, Rus a refuzat explicit sa intre in carti. Un alt nume vehiculat este cel al lui Vasile Puscas.

Presedintele PSD a vorbit ieri si despre mandatul pe care ar trebui sa-l aiba viitorul premier. Acesta ar trebui sa dureze, potrivit calculelor sale, un an, "pina dupa summitul NATO". In aceasta perioada ar trebui adoptata noua lege electorala, prin introducerea votului uninominal, "intr-o formula pe care o vom finaliza in citeva saptamini", dupa cum a precizat Geoana. In opinia liderului PSD, urmatoarele alegeri parlamentare, de peste un an, ar trebui sa fie anticipate si organizate in acelasi timp cu alegerile locale. Mircea Geoana, care era pina acum un aprig sustinator al decalarii alegerilor, a declarat ieri ca "anticipatele nu mai sint de actualitate".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.