CEDO a obligat statul roman la restituirea unor imobile ori la plata unei sume totale ce depaseste jumatate de milion de euro in procesele a trei proprietari, deposedati abuziv de comunisti, care castigasera in instantele interne, dar care nu se puteau folosi de bunurile lor.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat in alte trei procese de retrocedare, cauzele Aslan impotriva Romaniei, Paun impotriva Romaniei si Todicescu impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, si a dat castig de cauza reclamantilor, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis vineri, Agentiei NewsIn.

CEDO a obligat statul roman la restituirea imobilelor vandute si a terenurilor aferente sau la plata sumelor de 270.000 EUR, in cazul doamnei Aslan, 150.000 EUR in cazul doamnei Paun, respectiv 110.000 EUR in cazul doamnei Todicescu, cu titlu de daune materiale. De asemenea, CEDO a obligat statul roman la plata, cu titlu de daune morale, a sumelor de 8000 EUR, in cazul doamnei Aslan, si, respectiv 5.000 EUR in cazul doamnei Paun si a doamnei Todicescu.

In cauza Paun impotriva Romaniei, statul roman a fost obligat si la plata sumei de 900 EUR, cu titlu de cheltuieli de judecata. Potrivit CEDO, reclamantii s-au plans de incalcarea dreptului lor de proprietate, garantat de articolul 1 din Primul Protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ca urmare a respingerii de catre instantele interne a actiunilor in constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare incheiate de catre stat cu fostii chiriasi.