Amenintarile vin atit din partea reprezentantilor mostenitorilor marilor averi interbelice, cit si a micilor dezmosteniti, cu totii nemultumiti de faptul ca Guvernul a promis de aproape un an (din iulie 2006) adoptarea ordonantei pentru deblocarea listarii Fondului Proprietatea (FP) si nu a facut nimic. Cu rabdarea ajunsa la limita, avocatii si reprezentantii industriasilor si bancherilor interbelici spun ca nu au dorit si nu isi doresc un conflict cu autoritatile romane, dar ca sint fortati de neseriozitatea Guvernului.

Mostenitorii averii bancherului interbelic Chrisoveloni, care au primit deja actiuni FP, vor alege calea unei interpelari impotriva statului roman in Parlamentul European. Aceasta "daca ordonanta nu va fi adoptata in doua-trei saptamini", spune Georgios Kossyvakis, reprezentant al intereselor familiei Chrisoveloni. La nationalizare, banca Chrisoveloni era intre primele opt institutii bancare private din Romania, iar acum valoarea actiunilor primite este de aproximativ 20-30 de milioane de euro. "Este o masura extrema, deoarece intotdeauna noi am dorit sa sprijinim acest mod de despagubire. Am dorit chiar sa organizam un road-show in Europa destinat prezentarii FP a posibililor investitori", declara acesta.

Interpelarea va fi adresata sefului Comisiei Europene, Josť Manuel Barosso, prin intermediul unui deputat european, dupa un model care permite si parlamentarilor nostri sa interpeleze Guvernul asupra unor probleme. In cazul extrem in care Parlamentul European va constata nerespectarea proprietatii in Romania, una dintre masurile posibile ar fi restrictionarea accesului la fondurile de coeziune, spune Kossyvakis.

Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnitt sint si ei nemultumiti de situatia in care se gaseste FP. Daca la finele anului trecut cele doua familii evocau, prin intermediul reprezentantilor lor, posibilitatea unui proces indreptat impotriva statului, acum avocatul Corin Trandafir afirma ca actiunea a fost deja redactata si ca va fi inaintata Tribunalului Bucuresti in prima decada a lunii viitoare.