Mircea Geoana a anuntat ieri ca PSD nu-i mai acorda sprijin guvernului Tariceanu. "In acest moment, tehnic, guvernul Tariceanu nu are sustinerea PSD", a declarat Geoana la finalul unei sedinte de peste sapte ore a Comitetului Executiv National al PSD. Anuntul facut ieri de Mircea Geoana vine la aproximativ cinci saptamini de la instalarea Cabinetului Tariceanu II, guvern care a fost aprobat de Parlament prin voturile date la vedere de parlamentarii PSD. Schimbarea de atitudine a PSD pare sa aiba legatura cu rezultatul votului la referendum, mai multi lideri pesedisti acuzind si ieri "tradarea" liberalilor.

Liderul PSD a mai afirmat ieri ca decizia forului de conducere al partidului sau a fost sa mandateze o echipa de negociatori care sa inceapa "discutii exploratorii" cu toate celelalte partide parlamentare. Inclusiv cu PNL, care este primul partid cu care se vor consulta pesedistii. Scopul acestor discutii ar fi, dupa cum a spus Geoana, "clarificarea situatiei din Parlament".

PSD considera ca nici o formula de guvernare nu se poate face fara voturile sale. "Infirmam zvonurile cum ca PSD s-a decis sa intre la guvernare", a tinut Mircea Geoana sa precizeze. Intrebat despre optiunile colegilor sai din conducerea partidului cu privire la implicarea sau neimplicarea PSD in actul de guvernare, Mircea Geoana a raspuns simplu: "Sint opinii impartite. De aceea vom avea si aceste discutii exploratorii cu celelalte partide". Geoana si-a facut public punctul de vedere cu privire la intrarea la guvernare a PSD. "Ceea ce imi doresc e sa fim partid de opozitie. De opozitie, pur si simplu", a spus Geoana, aratind ca PSD se afla intr-o dilema: "Chiar daca am cistigat alegerile din 2004, sintem pusi in situatia de a da votul nostru unui guvern sau altul, pentru ca fara votul nostru nu se poate".

Geoana a mai spus ca in sedinta de ieri, desi au fost voci care s-au exprimat pentru o solutie politica sau alta (intrarea la guvernare, raminerea in opozitie sau alegeri anticipate), liderii PSD au decis sa aiba loc mai intii discutiile cu celelalte partide. Viorel Hrebenciuc, care a fost cooptat in aceste echipe de negociatori, le-a numit "misiuni exploratorii" si a declarat ca va participa la toate, inclusiv la cele cu PD.

Vicepresedintele PSD Ioan Rus a propus marti, in sedinta Comitetului Executiv al partidului, ca PSD sa isi asume guvernarea, apreciind ca ar trebui ca partidul sa insiste pentru revenirea la momentul politic din noiembrie 2004, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

"Sforarul" PSD si-a uitat notitele pe masa de sedinta

Viorel Hrebenciuc recunoaste ca scris doar o parte din bilet. Bineinteles, partea inofensiva, adica, cea in care sint doar enumerate partidele cu numarul de voturi de care dispun in Parlament. Cat priveste cele trei variante de formule guvernamentale, liderul deputatilor PSD sustine ca au fost scrise de presedintele PSD Botosani, Viorel Contac.