Presedintele Basescu si jurnalista postului Antena 1 vor fi audiati miercuri de catre Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in legatura cu limbajul cu iz rasial folosit de seful statului la adresa ziaristei

Deocamdata, niciuna din cele doua parti nu a confirmat prezenta la CNCD. Basescu s-a limitat doar in a-si cere scuze fata de ziarista si fata de comunitatea roma pentru comportamentul si "expresiile nepotrivite" folosite. SPP-ul a respins, la randul sau, acuzatiile aparute in presa cu privire la stergerea convorbirii inregistrate cu mobilul buclucas.

Limbajul colorat al presedintelui a fost provocat de intrebarile si inregistrarea sa de catre Andreea Pana, reporter al Antenei 1. Potrivit unor surse din SPP, Basescu ar fi crezut, in prima instanta, ca are de-a face cu o simpla persoana din multimea care s-a inghesuit sa-i faca fotografii cu mobilele din dotare, in timp ce-si facea cumparaturile in Selgros. Confiscarea telefonului ar fi venit abia in parcare, cand presedintele a constatat adevarata profesie a persoanei in cauza. "in Selgros este interzis filmatul, dar multa lume l-a filmat pe presedinte. Pe fondul acesta, a venit si respectiva persoana care l-a filmat in timp ce lua niste pantofi si o carte. Am crezut ca era o simpla persoana si asta a crezut si presedintele, de aceea nici nu prea a luat-o in seama cand i-a adresat niste intrebari. Numai cand a iesit afara, in parcare, a vazut cine era intr-adevar", ne-au declarat sursele citate.

CNCD s-a autosesizat

Apelativele "pasarica" si "tiganca imputita", adresate de seful statului unui reprezentant al presei, au fost indeajuns pentru autosesizarea Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. "Conform procedurii legale, Colegiul Director a stabilit data audierii partilor pentru 23 mai 2007, orele 10.00, urmand sa trimita citatii in cursul zilei de astazi", se precizeaza intr-un comunicat al acestei institutii.

CNCD mai arata ca "a promovat constant un comportament si limbaj nondiscriminatoriu, facand apel catre personalitati si persoane publice pentru promovarea tolerantei si neutilizarea stereotipurilor," si "a condamnat public derapajele de la acest tip de comportament si limbaj". O pozitie oficiala pe aceasta tema va adopta si Clubul Roman de Presa, care l-a invitat astazi, in fata Consiliului de Onoare, pe Adelin Petrisor, reprezentantul jurnalistilor de la Antena 1, pentru a prezenta cazul Andreea Pana.

Scuze prezidentiale, dupa injurii

Presedintele Traian Basescu si-a cerut scuze fata de ziarista Andreea Pana, pe care, intr-o conversatie cu sotia sa, a calificat-o drept o "tiganca agresiva". "Presedintele Traian Basescu regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, desfasurata in autoturismul pe care il conducea, a devenit publica, provocand un nemeritat prejudiciu moral dnei Andreea Pana, reporter la postul de televiziune Antena 1. in acest context, presedintele o roaga pe doamna Andreea Pana sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.