Aparut la Editura Rao, volumul "Jurnal", de Franz Kafka (1883-1924), maestrul ceh al suprarealismului si absurdului, cuprinde cele 12 caiete de insemnari, plus cele de calatorie.In primul caiet apar fragmente din anii 1910-1911, imediat dupa debutul lui Kafka, intr-o revista din Mnchen. Tatal sau il obliga, in 1911, sa preia fabrica de azbest a cumnatului sau, ceea ce l-a facut aproape incapabil sa scrie.

1910

In sfarsit, dupa cinci luni de viata, in care nu am putut sa scriu nimic de care sa fi fost multumit si pe care nu mi le va compensa nicio putere, desi toate ar avea obligatia sa faca acest lucru, imi vine ideea sa stau de vorba cu mine insumi.

La asa ceva mai raspundeam, daca imi puneam cu adevarat intrebari; aici se mai putea scoate ceva de la mine, din aceasta gramada de paie care sunt de cinci luni si a carei soarta pare sa fie aceea de a fi aprinsa vara, ca sa arda mai repede decat ar clipi din ochi cel care o priveste. Sa mi se intample totusi asta doar mie!


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.