Cazul Doina Bumbea, cea care timp de 19 ani a fost prizoniera regimului comunist nord-coreean, devine unul complicat si tragic in acelasi timp

Detaliile dezvaluite de dezertorul american Charles Jenkins indica faptul ca Doina Bumbea a ajuns la Phenian dupa o escala la Moscova. insotita de un misterios italian, Doina Bumbea a ajuns la Phenian intr-un context tulbure. Nu a fost rapita, dar nici nu i s-a mai permis sa plece din Coreea de Nord. in capitala Coreei de Nord a predat spionilor coreeni italiana, iar mai apoi a desenat panourile propagandistice pentru dictatorul Kim Ir Sen. Astazi, fiul ei cel mic preda engleza unei noi generatii de spioni. Despre plecarea si prizonieratul ei ies la iveala dezvaluiri interesante. Mai sunt multe lucruri care asteapta sa fie spuse. Altele insa nu vor fi spuse poate niciodata.

ROMA - TOKIO, PRIN MOSCOVA sI PHENIAN

in toamna lui 1978, Doina Bumbea, care emigrase de opt ani in Italia, a primit un contract in Japonia pentru o expozitie de pictura, si-a trimis lucrarile pe calea aerului de la Roma la Tokio. Pentru a ajunge in tara Soarelui Rasare, ea nu a folosit insa aceeasi ruta. A ales sa mearga mai intai in Uniunea Sovietica, de unde a ajuns, in mod curios, la Phenian. Acolo a ramas aproape doua decenii. A fost oferita de autoritatile nord-coreene ca sotie unui dezertor american, Joe Dresnok. Are cu acesta doi copii. A murit in 1997 de cancer. Cazul Bumbea nu este nici astazi cunoscut in amanuntele sale.

PLECAREA

Misterele pornesc chiar de la modalitatea in care Doina a ajuns in Coreea de Nord. Cu o zi inainte de a pleca din Italia spre Japonia, unde urma sa deschisa o expozitie, si-a sunat mama, spunandu-i ca va pleca cu un avion la Tokio si ca si-a trimis deja tablourile cu un zbor pe aceasta ruta. Ea nu a ales insa acelasi traseu. Pana la urma a ajuns cu un italian la Phenian via Uniunea Sovietica, mai precis Moscova. "Imediat dupa ce au pus mana pe ea nord-coreenii, italianul a disparut. Cu acel italian a trecut pe la Moscova intai si de la Moscova voia sa ajunga la Tokio, via Phenian. Nu am inteles de ce, dar probabil ea a fost inselata oarecum sa treaca mai intai pe la Phenian", spune fratele ei, Gabriel Bumbea, care acum incearca sa afle detalii despre cele intamplate cu Doina. El spune ca sora sa era un "artist aiurit" si probabil acest lucru i-a fost fatal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.