Conservatorii au prezentat ieri o inregistrare video cu un fost inspector de personal al Institutului de Marina Civila, Ovidiu Adamescu, care sustine ca presedintele suspendat Traian Basescu ar fi facut politie politica. Acesta povesteste pe caseta video ca Basescu ar fi fost colaborator al Securitatii, inca din perioada studentiei. Presedintele suspendat a replicat ca "probele" reprezinta "cea mai josnica incercare de manipulare a opiniei publice orchestrata pana acum de Dan Voiculescu - <>, dovedit ca si colaborator al politiei politice comuniste si anchetat in prezent pentru o posibila spalare de bani".

"Martorul cheie" al conservatorilor, Ovidiu Adamescu, in varsta de 83 de ani, a relatat ca l-a cunoscut pe Traian Basescu in 1972, cand "a fost adus de mana de tatal sau, maiorul Basescu Dumitru, pentru a fi ajutat sa intre la Institutul de Marina Civila din Constanta". Ajutorul solicitat ar fi insemnat ca Traian Basescu sa stie dinainte subiectele la matematica si la fizica, pentru suma de 15.000 de lei.

Desi nu a intrat din prima la Institut, Basescu a reusit in sesiunea din toamna, "fiind ajutat in calitate de informator al securitatii", pentru ca "fusese deja recrutat de locotenentul major de securitate Nicolae Despinoiu". "Despinoiu, care luase in toamna in primire Institutul de Marina, mi-a spus ca Traian este deja informator al securitatii de pe bancile liceului, el si alti noua studenti", a povestit Adamescu. Acesta a mai aratat ca "Basescu era un om mai dur in expresii, care chiar i-a dat doua palme, in decembrie 1972, in sala de mese, unei studente de la Institutul Pedagogic".