Ministrul secretar de stat din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Florin Bejan, primeste anual sute de mii de euro de la firma cipriota Mediamation LTD, pentru care presteaza activitate de consultanta

Coincidenta (?!) face ca firma cipriota sa se ocupe de investitii in domeniul telefoniei mobile si al activitatilor conexe, exact domeniile de care se ocupa si Bejan la MCTI . Florin Bejan nu a trecut in declaratia de avere veniturile regesti primite de el de la Mediamation LTD, argumentand ca banii nu i-a primit in conturi, ci in numerar, lucru stipulat de altfel in contractul cu cipriotii .Seful lui Bejan, ministrul Zsolt Nagy, sustine ca nu stie nimic despre aceste lucruri, iar Guvernul ne cere un ragaz de 10 zile pentru a-si exprima pozitia.

S-a vorbit adesea despre coruptia din guvernul Tariceanu ca despre un flagel care macina incet dar sigur credibilitatea actiunilor executivului de la Bucuresti.

De fiecare data insa, premierul liberal Calin Popescu Tariceanu a respins vehement acuzatiile, cerand probe ferme de coruptie din cabinetul sau. Sensibili la solicitarile sefului guvernului, va prezentam in ziarul de astazi un caz grav, spunem noi, de coruptie din guvern, sustinut bineinteles si de probele cerute de premier. Persoana in cauza este mai putin cunoscuta publicului larg, desi ocupa o pozitie cheie, din punct de vedere economic, in guvernul Tariceanu. Este vorba de ministrul secretar de stat din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Florin Bejan. Avand in vedere ca si seful sau, ministrul UDMR Zsolt Nagy este invinuit in dosarul privatizarilor strategice, pentru tradare prin transmitere de secrete care afecteaza siguranta nationala, Ministerul Comunicatiilor capata din ce in ce mai mult imaginea unui loc in care afacerile conducerii institutiei transced interesele nationale.

Consultant pe bani grei

Pe langa functia de ministru secretar de stat la MCTI, Florin Bejan are norocul sa fie si consultant pentru o firma cipriota, ce are ca obiect de activitatea investitii in domeniul telefoniei mobile si a activitatilor conexe si care il rasplateste regeste cu sute de mii de euro anual. Potrivit contractului, incheiat pe termen de cinci ani, in martie 2003, Florin Bejan este consultantul companiei Mediamation LTD, cu sediul in Margarita House str. Them Dervis, nr.15, Nicosia, Cipru.

Onorariul primit de Florin Bejan de la beneficiarul serviciilor sale poate spori considerabil, intrucat contractul prevede ca valoarea onorariului este de 30% din profitul realizat de Mediamation LTD din investitiile recomandate de Bejan, dar nu mai putin de 2 milioane de euro. intrucat ministrul secretar de stat din MCTI nu si-a trecut in declaratia de avere veniturile obtinute din activitatea sa de consultant pentru compania cipriota e destul de greu de estimat cat a castigat pana acum Bejan din afacerea cu Mediamation LTD.

Cu certitudine suma nu a fost mai mica de 400.000 de euro anual, intrucat tot contactul prevede ca valoarea onorariului este indiferent de profitabilitatea afacerilor aduse de Bejan, de 2 milioane de euro in 5 ani. Suma se pastreaza si pe perioada de prelungire a contractului, care va expira in luna martie a anului viitor. De asemenea, extrem de generoasa, firma cipriota s-a angajat sa-i plateasca lui Bejan si cheltuielile externe de deplasare, incluzand transportul, hotelul etc.

Banii primiti de Bejan, care nu se regasesc in declaratia sa de avere, au fost incasati de acesta fie cash, in transe, fie intr-un cont bancar, in functie de cum a dorit secretarul de stat din MCTI, acest lucru fiind stipulat in contractul de consultanta.

Mita mascata?

Exista de asemenea in contract o prevedere extrem de curioasa, care precizeaza ca, "Plata se poate face, la cererea consultantului, si la alti beneficiari". Ce sa intelegm, ca Bejan cere firmei Mediamation LTD sa plateasca terte persoane pentru servicii aduse companiei cipriote? Sau este vorba de o mita mascata, platita colegilor de guvern ai lui Bejan care au servit interesele cipriotilor? Bineinteles, la aceasta intrebare, in afara de Bejan si Mediamation LTD, poate doar organele de ancheta vor putea raspunde vreodata daca vor lua la puricat activitatea de consultanta a lui Bejan.

Declaratie de avere incompleta

Declaratia de avere de pe site-ul MCTI, semnata de Florin Bejan pe 28.12.2006, nu sufla un cuvant despre veniturile din consultanta realizate de acesta. Potrivit acestui document oficial, singurele surse de venituri ale lui Florin Bejan sunt, pe langa salariul de la MCTI, indemnizatiile primite pentru prezenta sa in comisiile de selectie a consultantilor pentru privatizarea Romtelecom, Radiocomunicatii si CN Posta Romana. Nimic despre banii primiti de la Mediamation LMT. Or, potrivit Legii 115, declaratia de avere este un act public, iar semnatarul ei raspunde, conform legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor.

Conflict clar de interese

Cel mai important probabil lucru de subliniat, pe langa sumele uriase de bani incasate si nedeclarate de catre Bejan, este conflictul clar de interese in care se afla acesta. Firma Mediamation LTD din Cipru, pentru care Bejan presteaza activitate de consultanta "Desfasoara activitati de investitii mobiliare in domeniul telefoniei mobile si a activitatilor conexe", dupa cum se precizeaza chiar in contractul semnat cu Bejan. Iar Bejan este, ati ghicit, chiar ministrul secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Ca o manusa s-a potrivit functia lui Bejan cu activitatea firmei pentru care face consultanta. Iar despre acest lucru, ministrul secretar de stat de la MCTI nu sufla un lucru in declaratia sa de avere.

Lucru cu atat mai grav cu cat, potrivit aceluiasi contract, consultantul Bejan se angajeaza fata de Mediamation LTD sa desfasoare pe langa servicii de marketing, consiliere sau cerecetare si "activitati de colectare si procesare de informatii asupra dezvoltarii pietei pe durata prezentului contract, informatii care vor fi comunicate beneficiarului". Adica, acele informatii clasificate despre piata, la care Bejan are acces in calitatea sa de secretar de stat la MCTI. Norocosi cipriotii, care si-au luat consultant tocmai pe un viitor secretar de stat in MCTI, exact domeniul de care se ocupa ei.

La doi stapani

Desi este angajatul guvernului Romaniei, beneficiind pe langa salariu de numeroase beneficii, in urma pozitiei pe care o ocupa, Florin Bejan este obligat, potrivit contractului semnat cu cipriotii, sa raspunda prompt solicitarilor Mediamation LTD. Astfel, potrivit aceluiasi contract Bejan trebuie "sa calatoreasca spre anumite destinatii (atat din interiorul, cat si din afara granitelor Romaniei), atuci cand acest lucru este cerut de prestarea in bune conditii a serviciilor...).

Bejan se apara cu clauza de confidentialitate

Ministrul Secretar de stat Florin Bejan ne-a declarat: "Am lucrat cu aceasta companie si pentru aceasta companie la fel cum am lucrat cu multe companii in domeniul consultantei. Nu pot sa va dau detalii despre contractul cu Mediamation LTD, intrucat nu a expirat clauza de confidentialitate. Referitor la venituri, nu le-am incasat in niciun cont bancar". Sa intelegem, in aceste conditii, ca banii au fost platiti in numerar, asa cum prevede de altfel si contractul. Numai ca legea nu face diferentiere intre venturile incasate numerar si cele prin banca, avand in vedere ca exista un contract de prestari servicii.

Zsolt Nagy pretinde ca nu stie nimic

seful lui Bejan, Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy nu a vrut sa comenteze pe marginea activitatilor desfasurate de subalternul sau din MCTI, secretarul de stat Florin Bejan. "Nu am cum sa comentez lucruri pe care nu le cunosc", a reactionat Zsolt Nagy. Acesta a explicat ca singurele informatii pe care le are in acest sens provin din declaratia de avere a lui Bejan - postata pe pagina oficiala a ministerului - si din relatiile oficiale cu acesta. "De unde sa stiu? Cunosc doar declaratia de avere si am relatii oficiale de munca cu dansul", a incheiat ministrul.

Guvernul cere un ragaz de 10 zile

Din dorinta de a afla si pozitia guvernului fata de situatia controversata in care se afla ministrul secretar de stat in MCTI, Florin Bejan, am solicitat un punct de vedere purtatorului de cuvant al executivului. "Solicitarea dvs a fost inregistrata cu nr.85/8.05.2007. Pentru solutionarea acesteia va rugam sa acceptati termenul de 10 zile, conform Legii 544/2001", ne-a raspuns sec Biroul de presa al guvernului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.