Zona lacului Vacaresti creste pe verticala prin zonele rezidentiale in care blocurile de locuinte se ridica vazand cu ochii. intreaga zona este ca un urias furnicar, cu muncitori si utilaje care asaza etaj peste etaj.

Aspectul de brau furtunos face contrast cu suprafata propriu-zisa a lacului, o reminiscenta a planelor megalitice de dinainte de 1989, pe care de mai multi ani apa inca nu si-a intrat in drepturi, iar constructiile ilegale ale oamenilor fara adapost inca mai pot fi vazute. Astfel, paradisul rezidential, "abonat" deja in proportie de circa trei sferturi, este stirbit de o serie de inconveniente, printre care cai de acces aglomerate si ingreunate in unele locuri si privelisti nu tocmai metropolitane.

Pana nu de mult a fost nordul, iar acum a venit randul sudului. Bucurestiul ia inaltime prin blocurile care se construiesc, singura necunoscuta ramanand doar zonele in care se vor trasa urmatoarele planuri. Din acest punct de vedere, zona din jurul lacului Vacaresti, din sudul capitalei, nu mai are nici un secret, pentru ca acolo deja s-au "plimbat" creioanele arhitectilor si au trasat pana acum trei zone rezidentiale si doua comerciale.

Primul la apel

Cel mai avansat in planul de constructie este cartierul Jupiter, situat pe soseaua Oltenitei, la 500 m de BIG Berceni. Zona are o suprafata de 7.000 mp si trei blocuri de pana la 11 etaje, cu un total de apartamente de 196. Acestea au la randul lor suprafete cuprinse intre 73 si 200 mp si un pret pe metru patrat situat intre 1.050 si 1.200 de euro. Astfel, pentru un apartament de doua camere (74-78 mp), pretul variaza intre 100.000 si 120.000 de euro, iar pentru unul de trei camere (98-100 mp), pretul pleaca de la 145.000 si poate ajunge la 160.000 de euro, inclusiv locul de parcare. Oricum, putem spune ca preturile nu prea mai conteaza, dat fiind faptul ca apartamentele au fost deja achizitionate, in proportie de aproape 90%, cu patru luni inainte de finalizare.

Lucrarile de constructie au inceput anul trecut in martie si vor fi finalizate anul acesta in august. Apartamentele sunt prevazute cu centrala termica proprie, tamplarie PVC cu geam termopan, parchet laminat in dormitoare si living. Bucatariile si baile sunt complet mobilate si utilate cu aragaz, cuptor cu microunde, hota, masina de spalat vase si masina de spalat rufe (in baie).

In pereche cu hotel

Un alt important complex ce rasare langa lacul Vacaresti (pe soseaua Vitan-Barzesti) este Confort Park, care vine in pereche cu un hotel de patru stele, ce se doreste a fi cel mai mare din tara. Suprafata blocurilor este de 16.000 mp, cea a apartamentelor variind intre 47 si 123 mp. Preturile pornesc de la circa 50.000 de euro pentru o garsoniera, putand ajunge la aproape 110.000 de euro pentru un apartament de trei camere, cu un loc de parcare alocat de 5.900. Pentru varianta de executie se poate opta intre standard, semirosu si "la rosu". Proportia de contractare a acestora este, si in acest caz, ridicata, de circa trei sferturi.

Proiectul este cel de-al doilea dupa Confort Residence, situat in Pipera, de 240 de vile si blocuri, cu 70 de apartamente. Lucrarile de constructie au fost demarate in octombrie 2005 si urmeaza a fi finalizate in totalitate in primavara anului viitor. Investitia in cel de-al doilea proiect se ridica la 35 milioane de euro.

Intr-un stadiu mai putin avansat al constructiilor se afla proiectul rezidential Asmita Gardens, de pe Splaiul Unirii si Calea Vacaresti, chiar in marginea lacului. Suprafata terenului este de 27.000 mp, pe care se vor ridica sapte blocuri turn de 16-24 de etaje, cu aproape 790 de apartamente si circa 850 de locuri de parcare. Preturile locuintelor variaza de la circa 55.000 de euro fara TVA pentru o garsoniera de 45 mp la aproape 180.000 de euro pentru un apartament cu patru camere de 135 mp. Proiectul, care presupune o investitie de circa 100 milioane de euro, va fi livrat in doua etape. Primele apartamente vor fi livrate in toamna anului viitor, iar cele din a doua etapa, in primavara lui 2009. Acestea vor beneficia de avantajul unui hidrofor propriu, rezervor de apa, centrala termica si generator de electricitate. In fata viitorului cartier exista un showroom, in care potentialii clienti au deja posibilitatea de a vedea tipurile de locuinte la scara reala.

Solutii pentru neajunsuri

In ciuda anvergurii proiectelor, intreaga zona a lacului prezinta o serie de lipsuri, pe care cei care se vor muta in tinerele blocuri le vor simti curand. Astfel, din punctul de vedere al accesibilitatii, doar Calea Vacaresti este cea mai circulata de mijloacele publice de transport, restul arterelor inconjuratoare cunoscand doar un traseu. Mai mult, lucrarile de realizare a liniilor de metrou de suprafata de pe soseaua Oltenitei nu se vor termina prea curand, traficul rutier fiind aici mult ingreunat.

De asemenea, gradul de satisfacere a nevoilor comerciale si educationale (magazine, scoli, gradinite etc.) este si el redus. In prezent, nodul comercial principal este Piata Sudului, insa se pregateste o contraoferta prin construirea unui complex chiar langa Aleea Castanilor, unde se ridica mall-ul Sun Plaza (acesta avand multe sanse sa ia caimacul intregii zone) si unde se pregateste deja terenul pentru un hipermarket. O alternativa o va constitui si complexul Asmita, unde vor fi spatii comerciale, sali de fitness, jogging si altele.

Un alt inconvenient al zonei este privelistea de care vor avea parte viitorii locatari. Astfel, cei de pe soseaua Vitan-Barzesti vor avea ocazia de a "admira" furnalele de la CET Sud, iar cei de langa lacul Vacaresti nu vor vedea deocamdata apa si ratele (asa cum e in alte parcuri cu lac), pe fundul lacului fiind vegetatie si constructii ilegale ale persoanelor fara adapost. Si, cum se stie din alte experiente, primaria nu va face prea curand curatenie.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.