Personajul-cheie al ultimului scandal din politica, misteriosul Aleksandr Kondyakov este descris de tot mai multa lume ca fiind un personaj nesemnificativ.

Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici (foto) spune ca Basescu a fost indus in eroare si pus intr-o postura "caraghioasa".

Masoneria romana reactioneaza. Dupa citeva zile de tacere, in care vizita in Romania a marelui mason rus Aleksandr Kondyakov a fost intoarsa pe toate partile, organizatia iese la rampa, atit printr-un comunicat oficial, cit si prin vocea Marelui Maestru Eugen Ovidiu Chirovici. Masonii resping ipoteza ca Aleksandr Kondyakov reprezinta implicarea Rusiei in politica interna a Romaniei. Pe de alta parte, fostul sef al spionajului Ioan Talpes afirma ca masonul rus ar actiona in interesul Republicii Moldova.

S-au suparat masonii. Ei se simt "tiriti" fara voia lor in disputele politice ale momentului, dupa cum se spune intr-un comunicat oficial al Marii Loji Nationale a Romaniei. Eugen Ovidiu Chirovici, Mare Maestru al MLNR, merge si mai departe si spune ca presedintele Traian Basescu se afla intr-o mare eroare si ca este dezinformat. "Mi se pare o diversiune. Si mai degraba o diversiune la adresa presedintelui Basescu decit a altor persoane", afirma Chirovici. Seful masonilor romani spune ca Aleksandr Kondyakov nu este "nici pe departe" ceea ce se spune despre el ca ar fi. "Nu este atit de important precum i s-a sugerat presedintelui Basescu. Si astfel presedintele este pus intr-o postura caraghioasa. Pentru ca toata chestia asta se va fisii. Asta e morala: te sperii de umbre".

"Kondyakov a fost transformat intr-un personaj mitic. Nu e nici pe departe asa. Nu e consilierul lui Vladimir Putin", afirma, putin nervos, Eugen Ovidiu Chirovici. El insista pe aceasta tema: "Kondyakov nu este si nici nu a fost vreodata consilierul lui Vladimir Putin, nici macar un apropiat. Iar firma NovoCom (unde Kondyakov este director executiv - n.r.) nu a acordat niciodata consultanta lui Putin". Intrebat de unde are aceste informatii, Marele Maestru raspunde simplu: "Stiu din masonerie!". In discutia pe care a avut-o cu noi, Chirovici l-a numit pe masonul rus numai Sasa Kondyakov, dovedind cumva ca-i este foarte familiar.

In comunicatul transmis presei, masonii romani compara situatia actuala cu cea a extremelor. "Reamintim faptul ca MLNR, in conformitate cu preceptele Francmasoneriei Regulare, nu se amesteca in chestiuni de natura politica, interne si/sau internationale, indiferent care ar fi acestea. Regretam faptul ca Francmasoneria Regulara Romana este tirita fara voia ei in disputele politice ale momentului. Doar dictaturile de extrema dreapta sau de extrema stinga au facut de-a lungul timpului din asa-numitul «complot masonic» o tema de dezbatere politica", se arata intr-un comunicat al MLNR, citat de MEDIAFAX. In acelasi document se mentioneaza ca doar in primele patru luni ale acestui an Romania a fost vizitata in calitate oficiala si/sau privata de circa 20 de Mari Demnitari ai unor Mari Loji prietene din SUA, Elvetia, Germania, Grecia, Cipru, Italia, fara ca acest fapt (obisnuit in diplomatia masonica) sa stirneasca vreo "ingrijorare" si/sau preocupare mediatica sau de alta natura.

Un alt personaj care-l cunoaste foarte bine pe Sasa Kondyakov este senatorul Ioan Talpes, fost sef la spionajului romanesc. Acesta spune ca l-a intilnit prin anul 1999. "Nu l-am cunoscut in calitate de inalt mason, ci in orice alta calitate", spune Talpes. La fel ca si Chirovici, el spune ca rusul "nu face parte din cercul de putere al lui Putin". Ioan Talpes a declarat ieri, pentru NewsIn, ca Aleksandr Kondyakov face parte dintr-o filiera Bucuresti-Moscova, care nu urmareste interesele de stat ale Romaniei si Rusiei, ci interese proprii, in defavoarea Romaniei. "Exista o filiera pe linia Bucuresti-Moscova care s-a interpus la Chisinau si in imprejurimile Kremlinului", a afirmat fostul director al SIE. El a amintit ca in politica romaneasca exista un curent care sustine ca Romania trebuie sa sprijine Republica Moldova pentru ca aceasta sa se integreze in Uniunea Europeana. "Prea putini au gindit ca exista o formula inversa", a mai spus Talpes.

In cursul zilei de ieri, administratia prezidentiala a Republicii Moldova a infirmat legaturile cu Aleksandr Kondyakov. "Nu exista nici un consilier sau vreun consultant cu numele Aleksandr Kondyakov care sa lucreze cu Presedintia Moldovei", afirma Biroul de Presa al Presedintiei din Moldova.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.