Procurorii au atacat cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care maresalul Ion Antonescu si alti 20 de colaboratori ai acestuia au fost achitati pentru crime de razboi. Achitarea privea numai colaborarea militara dintre Romania si Germania in desfasurarea planului "Barbarossa"- impotriva URSS.
Procurorul Marius Comsa, cel care a redactat recursul, sustine ca, in 1941, maresalul Antonescu nu avea cunostinta de existenta pactului romano-german si a exclus astfel existenta unui pericol iminent impotriva Romaniei. in aceasta situatie, starea de necesitate invocata pentru atacul impotriva URSS - vazuta ca potential agresor - ar fi exclusa. "Inculpatul Ion Antonescu precizeaza ca, in momentul respectiv, in randul populatiei circulau zvonuri cu privire la existenta unui act de neagresiune intre Germania si URSS, prin care ar fi fost permis acestora din urma sa ocupe toata Moldova, insa din declaratia sa nu rezulta ca ar fi cunoscut ceva concret cu privire la acest aspect", se arata in motivele de recurs.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.