Criza de la Bucuresti a starnit opinii partizane la Bruxelles, politicienii europeni intrecandu-se in a dicta directii .Tot de sfaturi s-au ocupat si reprezentantii SUA .Si ca sa fie scena plina, Basescu arata cu degetul spre masoneria rusa

Criza politica de la Bucuresti a incaierat grupurile politice de la Bruxelles: socialistii europeni s-au pronuntat impotriva lui Basescu, in vreme ce popularii europeni il sustin in mod hotarat. Comisia Europeana a incercat sa-si pastreze echidistanta fata de procesele politice din Romania - insa comisarul Franco Frattini s-a pronuntat impotriva demiterii procurorului Daniel Morar. La nivel de regula, structurile europene nu se pot amesteca in politica interna a statelor membre - insa in practica acest lucru se petrece adeseori. Nici statele ne-membre UE - ca SUA si Rusia - nu ar trebui sa se implice, insa miza confruntarii de la Bucuresti a beneficiat din plin de declaratii din partea ambasadorului SUA la Bucuresti sau vizite mai putin mediatizate de la Moscova, cum a fost cea a misteriosului Kondyakov.

Socialistii europeni anti-Basescu

Socialistii europeni au facut apel saptamana aceasta la sefii de stat si de guvern din tarile membre ale Uniunii Europene ''sa-si exprime preocuparea'' in legatura cu ''nerespectarea'' principiilor europene fundamentale in Romania si in Polonia. ''Fac apel la voi, sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana, de a va exprima preocuparea in legatura cu aceste evolutii preocupante'', scrie presedintele Partidului Socialist European, Poul Nyrup Rasmussen, intr-o scrisoare deschisa, adoptata de catre cei 32 de membri ai presedintiei PSE. Referitor la Romania, Rasmussen afirma ca ''presedintele Traian Basescu incearca sa submineze Parlamentul roman si, in acest fel, democratia reprezentativa romana''. In legatura cu Polonia, Rasmussen considera ca recenta lege a lustratiei ''pune probleme grave privind respectarea libertatii cuvantului, a mass-media, protectia demnitatii umane si a drepturilor omului''. Vicepresedintele grupului socialist din PE Hannes Swoboda a declarat, joi, referindu-se la scrisoarea PSE privind nerespectarea principiilor europene in Romania si Polonia, ca aceasta nu este o interventie in treburile interne ale celor doua tari, dar ca UE trebuie sa garanteze respectarea legii.

Popularii europeni, 100% siguri de presedinte

Tot in aceasta saptamana, presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, si-a exprimat convingerea ca Traian Basescu va castiga referendumul din 19 mai, contrazicandu-l pe liderul socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, care ii ceruse sa inceteze sprijinul pentru presedintele suspendat al Romaniei.

"Contrar declaratiei false de saptamana trecuta a presedintelui PES, Poul Nyrup Rasmussen, presedintele Basescu a acceptat votul Parlamentului Romaniei si a confirmat, intr-o declaratie publica: <>.

Astfel, sunt convins ca va castiga referendumul nu numai pentru ca duce o lupta directa impotriva coruptiei, ci si pentru ca majoritatea covarsitoare a populatiei are incredere in el", a afirmat presedintele PPE, intr-un comunicat publicat pe site-ul partidului.

"De asemenea, nu sunt surprins ca, in acest moment critic pentru viitorul Romaniei, toti nasii coruptiei romanesti au un aliat fidel de partea lor: PSD-ul postcomunist al lui Iliescu si Nastase, membru proeminent al Partidului Socialistilor Europeni (PES). PSD simbolizeaza ceea ce Romania nu a reusit sa rezolve dupa 1989 - trecutul sau comunist", a adaugat Martens. (George DAMIAN)

Comisia Europeana doreste continuarea reformelor

Presedintele Comisiei Europene, Juan Manuel Barroso (foto), a declarat pe 20 aprilie ca "Romania cunoaste ca trebuie sa continue indeplinirea reformelor necesare, mai exact reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, angajamente asumate de Romania cand aceasta tara a intrat in UE", dupa ce a aflat de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Barroso a afirmat: "Ceea ce sper este ca aceasta situatie va fi rezolvata in baza regulilor constitutionale si a legilor democratiei, si cred cu tarie ca se va intampla acest lucru" si ca nu este "ingrijorat de eventualele alegeri anticipate".

Tot pe 20 aprilie comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Reuters ca ar dori ca Guvernul de la Bucuresti sa il sprijine pe procurorul-general anticoruptie, Daniel Morar, in demersurile acestuia de continuare a anchetelor in dosarele importante. "As fi extrem de ingrijorat daca domnul Morar ar fi schimbat din functie", a declarat Frattini. Comisarul Frattini a afirmat in legatura cu suspendarea presedintelui Basescu: "Singura mea dorinta este continuarea procesului reformelor si stiti foarte bine cat de important este acest lucru. In acest sens, in iunie vom raporta situatia Romaniei, cum ar fi de exemplu lupta impotriva coruptiei si consolidarea procesului reformelor".

Indicatii dinspre Berlin

Crestin-democratii germani s-au declarat pe 10 aprilie ingrijorati de intarzierea reformelor din sistemul juridic romanesc.

''Nu numai Parlamentul European se va ocupa de raportul din iunie al Comisiei Europene, ci si parlamentele nationale din tarile membre care vor sugera luarea sau nu a unor masuri cum ar fi activarea clauzei de salvgardare'', a subliniat raportorul pentru Romania al grupului CDU/CSU din Bundestag-ul German, Gunther Krichbaum. ''Sunt parlamentari romani legati de anumite interese personale care nu doresc o mai mare transparenta in ceea ce priveste fondurile lor personale'', a spus deputatul german referindu-se la Legea ANI. Pe 13 martie vicepresedinta Bundestagului german, Suzanne Kastner (social-democrata) a declarat ca "Romania nu trebuie sa iroseasca sansa oferita de aderarea la Uniunea Europeana. Profit de aceasta ocazie sa repet acest apel: Romania trebuie sa duca o politica activa, spre binele sau, si sa valorifice oportunitatea aderarii, asa cum au facut si alte tari care au aderat in trecut la UE, de exemplu Spania".

Avertismentele americane

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman (foto), a revenit, saptamana aceasta, asupra remarcelor facute, la sfarsitul lunii martie, cu privire la situatia politica din Romania. Daca la acea vreme avertiza in premiera, in cadrul unui discurs sustinut la Camera de comert americana, ca "tulburarile recente de pe scena politica de la Bucuresti au ridicat indoieli in afara granitelor, referitor la faptul daca Romania reprezinta, la acest moment, un loc propice pentru valorificarea oportunitatilor de afaceri", recomandand clasei politice romane sa "revina la misiunea sa de a guverna in interesul tuturor romanilor", diplomatul american a detaliat, in ultimul numar al Revistei 22, preocuparile Washingtonului fata de evolutiile politice din tara noastra.

Ingrijorare la Washington

"Sunt ingrijorat cu privire la unele lucruri pe care le-am auzit in ultimele saptamani despre jocuri si tactici politice care nu mi se par fair-play. In orice competitie electorala corecta trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate impotriva vreunui candidat sau a altuia. Aud mereu numerosi politicieni vorbind despre "scenarii". Cred ca acum ar trebui sa existe un singur scenariu: acela al sanselor egale si al unei competitii in care regulile jocului sa nu se schimbe de pe o zi pe alta", a afirmat Taubman.

"Este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si, in special, al luptei impotriva coruptiei. Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta", a adaugat ambasadorul SUA, subliniind ca, desi parteneriatul romano-american "nu se rezuma la personalitati", Washingtonul "se asteapta la continuitatea politicii Romaniei".

Ajutor de la prieteni

"In calitate de prieten al Romaniei, suntem gata sa va ajutam sa consolidati institutiile democratice. A fost un drum lung si Romania a inregistrat multe progrese. (...) Situatia politica actuala a ridicat cateva semne de intrebare pentru investitori si oamenii de afaceri, dar nu numai. Am spus de multe ori ca este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si, in special, al luptei impotriva coruptiei. Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta. (...)" - a mai afirmat ambasadorul Taubman in interviul citat.

Sprijin pentru Irak

"Speram ca adevaratii piloni ai relatiilor romano-americane, cum ar fi activitatea noastra comuna in cadrul NATO, cooperarea in lupta impotriva terorismului si eforturile de a dezvolta relatiile noastre economice si comerciale, sa fie lasati in afara disputei politice de la Bucuresti", a continuat Taubman, reamintind partii romane ca "statutul de membru NATO si UE implica numeroase lucruri, inclusiv angajamentul de a respecta standarde inalte de guvernare democratica - si aceasta nu numai in teorie, ci si in practica".

Declarandu-se optimist in privinta Romaniei, diplomatul american nu a ezitat sa revina asupra angajamentului asumat de Bucuresti in Irak, subliniind, potrivit Revistei 22, ca, desi decizia in aceasta privinta apartine, fara indoiala, tarii noastre, Washingtonul "asteapta un real proces de consultare" pe aceasta tema. Oficialul american a declarat, joi, cu ocazia lansarii exercitiului militar "Sniper Lance" pe aerodromul Mihail Kogalniceanu din Constanta, ca SUA ar dori ca Romania sa isi mentina prezenta in Irak. "Am dori ca Romania sa ramana alaturi de noi, consideram ca mai sunt multe de facut in Irak, dar intelegem ca e o natiune suverana (Romania - n.r.) si dorinta Romaniei va fi cea care va decide", a spus Taubman, potrivit Mediafax. (A.M.L.)

Misteriosul Kondyakov

Cine este misteriosul "Kondyakov", pomenit de Traian Basescu in interviul acordat "Romaniei libere"? Presedintele nu ofera amanunte care sa permita identificarea exacta a "domnului foarte important", care - se sugereaza - ar fi influentat suspendarea sa. Scotocind arhivele si Internetul, am gasit un singur personaj capabil sa corespunda insinuarilor prezidentiale: Alexandr V. Kondyakov, consultant politic influent si unul dintre liderii masoneriei ruse. In aceasta a doua calitate, el a acordat, in 2003, un amplu interviu, in exclusivitate, ziarului ZIUA. Cateva dintre raspunsurile sale de atunci par sa raspunda exact acuzatiilor voalate lansate recent de Traian Basescu. Dar sa vedem mai intai cine este Kondyakov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.