Popularele angrouri cu marfa ieftina din Colentina Europa, Niro precum si alte centre comerciale situate in perimetrul delimitat de Soseaua Colentina, strada Moroieni, calea ferata Bucuresti - Constanta si Intrarea Calitatii, ar putea fi demolate pana in toamna daca proprietarii acestora nu isi vor autoriza afacerea, a declarat Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, citat de Mediafax.

"Toate institutiile de control din Bucuresti constata, periodic, abateri grave de la normele legale privind disciplina financiar-fiscala, sustragerea de la plata taxelor si impozitelor locale, nerespectarea normelor legale privind disciplina in constructii, tulburarea grava a ordinii si linistii publice si un grad ridicat de infractionalitate in zona. Mai mult, prin aceste angrouri sunt introduse pe piata unele produse nesigure pentru viata, sanatatea si securitatea consumatorilor.

Nu exista abatere prevazuta de lege care sa nu fii fost constatata in aceste complexe. Stop! Nu se mai poate!", a spus Ontanu. Potrivit acestuia s-a cerut, in repetate randuri, administratorilor respectivelor centre comerciale sa-si autorizeze afacerea in sensul respectarii normelor de disciplina in constructii, salubrizare si protectie a mediului. Daca acestia vor alege sa indeplineasca intocmai aceste conditii Primaria le va autoriza in regim de urgenta afacerea. "La fel de urgent insa vom si incepe demolarea angrourilor, daca la 31 octombrie 2006 nu corespund cerintelor legale", a mai spus primarul sectorului 2.

O afirmatie a lui Ontanu potrivit careia investitiile in infrastructura sectorului 2 atrag firme puternice, mai ales in zona imobiliara, care doresc sa-si dezvolte legal afacerile starneste controverse. Primarul nu precizeaza niciun nume, iar Ion Badea, directorul de imagine al Niro Grup nu stie nici el care sunt acele firme. In schimb Simion Teodor managerul Sam Expo, una dintre societatile vizate afirma, fara a detalia, ca una dintre acele firme puternice este chiar Niro Grup care are propriile interese imobiliare in zona.

"Ontanu e sluga lui Niro"

Contactat de Curierul National Simion Teodor , ne-a spus ca o eventuala decizie de demolare a complexului pe care-l detin precum si a celorlalte complexuri este o masinatiune pusa la cale de Nicolae Dumitru, proprietarul Niro Grup si primarul Ontanu. Teodor l-a atacat dur pe edilul sectorului 2 spunand ca este "un imbecil din toate punctele de vedere care ar trebui ca in loc sa inventeze taxe si conditii noi de avizare sa investeasca in modernizarea zonei".

"Ontanu este sluga lui Niro, iar Niro vrea oricum ca toate sandramalele metalice sa fie daramate pentu ca toti chinezii, vietnamezii si alti chiriasi sa se mute in noii sai Dragoni (n.r. - complexurile Dragonul Rosu ale Niro Grup)", sustine Simion.

Potrivit directorului general Sam Expo, Niro nu are niciun interes ca respectivele societati sa se autorizeze pentru ca inchiderea afacerilor si demolarea miilor de dughene ale comerciantilor aflati in complexurile Niro si Europa ar fi doar in avantajul sau. Aceasta deoarece comerciantii nemaiavand unde sa-si desfasoare activitatea se vor duce in cele peste 5.000 de spatii comerciale noi din cele opt complexuri Dragonul Rosu, evident pe o chirie mult mai mare. Simion mai afirma ca, demolarea complexului pe care-l detine nu ar fi justa deoarece activitatea cu amanuntul desfasurata in Complexul Comercial Sam Expo nu se incadreaza in categoria structurilor de vanzare cu suprafata mare de peste 1.000 de metri patrati si, prin urmare, nu necesita niciun fel de avizare.

Mai mult afirma oficialul Sam Expo, toate controalele primite de la primarie, garda de mediu si politie nu au evidentiat nimic ilegal. Potrivit lui Simion legaturile dintre Ontanu si Niro incep odata cu anul 1998 cand Primaria sectorului 2, unde lucra si Ontanu, a dat un aviz de constructie pe 2.000 de metri patrati in zona complexurilor din Europa, iar Niro a ridicat peste retelele de canalizare si gaz - deci ilegal, spune seful Sam Expo - dughene metalice pe care le-a vandut "la negru" cu preturi intre 14.000 si 16.000 de dolari chinezilor. Din aceasta afacere Niro ar fi castigat intre 13 si 14 milioane dolari, sustine Simion. Afirmatiile lui Simion sunt insa contrazise vehement de directorul de imagine Niro care spune ca o asemenea vanzare "la negru" este de domeniul fictiunii si ca detin acte legale pentru toate tranzactiile comerciale realizate.

Pentru restul acuzatiilor lansate de patronul Sam Expo reprezentantul Niro nu a considerat necesar sa raspunda.

Niro nu e foarte surprins de anuntul lui Ontanu

Punandu-l la curent cu anuntul facut de primarul Ontanu Ion Badea, directorul de imagine al Niro Grup nu a parut foarte surprins afirmand ca, se astepta la asa ceva de mai mult timp si ca intr-adevar sunt multe de facut si sume importante de investit in complexul Niro.

"Noi tocmai de aceea am investit in alte spatii comerciale in zona pentru ca era de asteptat asa ceva. Daca Primaria va decide ca afacerile comercinatilor din complexul nostru sunt ilegale si obtin o hotarare judecatoreasca de demolare noi ne vom supune, ce altceva putem face", ne-a spus, foarte calm, reprezentatul Niro. Badea afirma ca o eventuala decizie in acest sens a Primariei sectorului 2 le-ar afecta, totusi, afacerile deoarece i-ar lipsi de chiria pe care comerciantii o platesc in prezent si de banii suplimentari pe care acestia ii platesc pentru securitate asigurata tot de catre o firma din Grupul Niro. In prezent comerciantii din complexul Niro platesc o chirie ce variaza in functie de dimensiunea si pozitia spatiului si se situeaza intre 100 si 600 lei lunar.

La aceasta se adauga un cost suplimentar pentru serviciile de paza, curent si curatenie oferite de firme tot din grupul Niro. In Dragonul Rosu chiriile sunt de cateva ori mai mari variind intre 20 si 133 euro lunar/mp la care se adauga un extra-cost de 7 euro pentru alte servicii (televiziune cu circuit inchis, transport gratuit clienti, paza, curatenie, curent, apa). In prezent toate spatiile disponibile in cei opt Dragoni sunt inchiriate.

Societatile vizate de anuntul lui Ontanu sunt angrourile Europa, Niro, City Town, Sam Expo, City Shoes si Raducanu Virginia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.