Presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, spune ca doreste sa urgenteze adoptarea si promulgarea unor legi pe care Romania s-a angajat ca le va adopta si de care depinde si un raport favorabil din partea Comisiei Europene

Nicolae Vacaroiu vrea sa urgenteze adoptarea unor legi precum cea a ANI.

Presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, spune ca doreste sa urgenteze adoptarea si promulgarea unor legi pe care Romania s-a angajat ca le va adopta si de care depinde si un raport favorabil din partea Comisiei Europene.

Presedintele interimar s-a referit la pachetul legilor sigurantei nationale, la Codul Penal si cel de procedura penala dar si la mult discutatul proiect al legii de infiintare a Agentiei de Integritate care ar urma sa verifice averile demnitarilor.

"O serie de proiecte de legi care sunt intirziate, in primul rind Agentia Nationala de Integritate. Sa stiti ca ea sta pe loc la Senat dar nu din cauza noastra", a spus Nicolae Vacaroiu.

El a precizat: "Noul ministru de justitie a venit cu o serie de observatii si propuneri la acest proiect de lege. Mi se pare normal ca colegii din Comisia Juridica sa le analizeze. Sper ca saptamina viitoare vom avea raportul si, rapid in Senat, camera decizionala, sa avem aceasta lege, s-o promulgam foarte repede si s-o punem in functiune."

Ministrul justitiei Tudor Chiuariu sustine ca amendamentele aduse de ministerul sau proiectului legii Agentiei de Integritate sint necesare.

Tudor Chiuariu a mai spus: "Cele mai importante se refera la faptul ca Agentia trebuie sa controleze si incompatibilitatile si ca trebuie sa aiba sanctiuni eficiente. Iar cea mai eficienta sanctiune, in opinia mea, este confiscarea averilor dobandite ilicit".

Presedintele comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs, spune insa ca amendamentele aduse de noul ministru al justitiei bulverseaza intregul proiect de lege si ca parlamentarii ar vea nevoie de foarte mult timp sa ia practic de la capat discutarea legii cu aceste amendamente, mai ales daca nu exista un consens parlamentar.

Presedintele Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu, crede insa ca s-ar putea sa existe deja un consens parlamentar ,datorita caruia sa poata trece atit legea ANI cit mai ales legile sigurantei nationale, pentru care nu par sa existe divergente intre PNL si PSD.

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a declarat ca va convoca de urgenta si CSAT-ul pentru a discuta pachetul legilor sigurantei nationale care a trecut deja in procedura tacita de Camera Deputatilor.

Ministrul Apararii Teodor Melescanu a declarat la rindul sau ca la sedinta CSAT s-ar putea lua hotarirea retragerii trupelor romane din Irak.

Este o intentie mai veche a liberalilor careia insa, pina acum, presedintele Traian Basescu i s-a opus.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.