Biletul scris de Florian Coldea, privind dosarele a trei membri ai Curtii Constitutionale, arata ca SRI are inca acces neingradit la baza de date creata de fosta Securitate, predata teoretic CNSAS.

Aceasta ipoteza este sustinuta de insusi continutul biletului, care arata ca dintre cei trei judecatori doar Ion Predescu are dosarul la CNSAS. Dosarul judecatorului Nicolae Cochinescu este la Parchetul Militar Timis, iar al judecatoarei Aspazia Cojocaru nu exista ca atare, ea fiind depistata prin prezenta numelui sau in alte dosare.

Specialistii in arhive sustin ca adjunctul SRI nu putea obtine atit de usor toate aceste informatii decit din cartoteca si din evidenta informatizata a fostei Securitati, pe care serviciul refuza sa o predea CNSAS.

Informatiile pe care le-a notat directorul adjunct al SRI, Florian Coldea, in biletelul facut public in urma cu citeva zile de presedintele PSD, Mircea Geoana, provin din baza de date informatizata a SRI. Aceasta ipoteza este sustinuta de insusi continutul biletului. Biletul arata, dupa cum descifreaza specialisti in arhivele fostei Securitati, ca dintre cei trei judecatori doar Ion Predescu are dosarul la CNSAS: un dosar de urmarire informativa din 2002. In ce priveste dosarul judecatorului Nicolae Cochinescu, notita lui Coldea arata ca el provine din fondul penal si nu este la CNSAS, ci la Procuratura Militara din Timis, din 1991.

Lucru confirmat de CNSAS, care, in cazul acestui judecator, nu a dat inca un verdict. Coldea nu putea, asadar, sa obtina informatia de la CNSAS, care nu are dosarul lui Cochinescu, ci din surse interne, adica evidenta informatizata creata de fosta Securitate. Atit cartotecile, cit si evidenta informatizata, creata incepind cu sfirsitul anilor ‘70, ar fi trebuit predate CNSAS o data cu dosarele ce le corespund. In realitate insa, nu s-a intimplat acest lucru, iar SRI a creat pentru CNSAS o alta baza informatica, cu foarte putine date de identificare a unui dosar (nume, judet, data nasterii).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.